Епидемиолог др Предраг Кон изјавио је да је седници Кризног штаба медицински део штаба био за увођење 24-часовне ковид пропуснице, али да је то одбијено с образложењем да су досадашње мере дале резултате и да не треба ништа даље радити.

Гостујући на ТВ Танјуг, Кон је нагласио да 24-часовне ковид пропуснице разрешавају много тога о чему на седници није било речи, као што су скијалишта и Нова година и да је управо то разлог зашто треба веома озбиљно размишљати о њиховом увођењу.

Кон је истакао да је постигло синергетско деловање увођењем ковид пропусница од 20 сати паралелно са продужавањем распуста.

„Ту је практично број заражених пао за пола. Немамо даљег пораста у школама, што је јако добар знак и бројеви ће падати и даље“, рекао је Кон.

Он је додао да остаје чињеница да ће наши људи из иностранства долазити за време католичког Божића и да ће донети вирус.

„Не знам да ли ће донети омикрон, не призивамо га, али и то је могуће, и евентуално вирус грипа који се појављује“, рекао је Кон.

Он каже да још увек нема чврстих података да ли имунитет стечен прележаном болешћу или имунизацијом довољан за нови сој омикрон и да ћемо морати да сачекамо праве податке о новој варијанти вируса.

„На основу неких прелиминарних изјава, на пример из Израела, очекује се да је вакцинација довољна и за омикрон. У Јужноафричкој републици је дошло до убрзања преноса и доминације тог соја вируса, али нико не каже да је тежа клиничка слика и да је болест тежа“, истакао је Кон.

Он је седницу Кризног штаба назвао конструктивном, рекавши да су сви изнели своје аргументе.

„Имамо смиривање које ће трајати још најмање две недеље, а можда и дуже. Зато је одржавање распуста као и раније била коначна одлука“, поручио је Кон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг