Кон: Порастом броја вакцинисаних са две дозе – вирус губи потенцијал

Кон: Порастом броја вакцинисаних са две дозе – вирус губи потенцијал

Пандемија може само вакцинацијом да се заустави, а када дођемо до 1,5 милиона вакцинисаних са две дозе, вирус ће почети да губи потенцијал, изјавио је данас епидемиолог и члан Крижног штаба др Предраг Кон.

„Епидемиолошка ситуација је и даље неповољна. Укупна ситуација се погоршава. У Београду је јучерашњи број био 945, што је 37 одсто од укупног броја позитивних у Србији, и једино се у Београду број новозаражених на врло озбиљна начин подиже“, рекао је Кон у емисији „Уранак“ на К1 телевизији.

Додао је како постоји постепени пораст броја заражених од 27. јануара, као и стабилизација броја новооболелих, али на високом нивоу, што је све време била заправо нестабилна ситуација.

„Ми из медицинског дела Кризног штаба не можемо да гледамо како нам се пуне болнице и то сад знатно брже. То се на крају завршава врло тешким, па нажалост и смртним случајевима. У овој ситуацији када су нам лекари исцрпљени, када је заиста ‘дотерало до дувара’, ми морамо то да успоримо, а онда и зауставимо, паралелно са вакцинацијом“, рекао је Кон.

Он је оценио да су резултати вакцинације у Србији за понос, али не дозвољавају опуштање.

„За сада имамо око 720.000 људи који су примили две дозе. То је дупло мање да би било шта озбиљно осетили. Кад дођемо до 1,5 милиона људи који су вакцинисани са обе дозе, може се очекивати да ослаби потенцијал вируса. Међутим, да бисмо стварно озбиљно престали толико да размишљамо о томе и имали стабилнију ситуацију, морамо доћи до три милиона вакцинисаних“, нагласио је Кон.

Он је објаснио како нема места страху од вакцина, јер је на 1,2 милиона укупно вакцинисаних грађана забележена само три случаја реакција на вакцину које је требало медицински пратити.

Указао је и на то да нема места страху да вакцине могу правити проблеме у трудноћи, али треба бити опрезан.

„Нема вакцина направљених са живим вирусом, и самим тим нема могућности да вакцина штетно делује на плод или у току дојења, али на вакцинама пише да то још није истражено. Зато треба водити рачуна када треба да се прими вакцина“, рекао је Кон.

Он се није изјаснио о томе да ли ће се на састанку Кризног штаба залагати да се скрати радно време локала и угоститељских објеката, после упозорења из Града Београда да ће то значити отпуштање великог броја запослених.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI