Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон упозорава да број новозаражених после новогодишњих и божићних празника може достићи 5.000 људи дневно.

Кон је објаснио да ће до тога доћи пошто ће грађани избегавати да се јаве лекарима за време празника, и додао да сада вирус пролази и кроз вакцинисану популацију, те да је додатни окидач прослава Нове године.

„Питање је само колико ће бити оних који ће морати да се хоспитализују и колико ће то заиста погодити наш здравствени систем, који је у овом тренутку најважније сачувати. Ово је почетак шестог таласа ковида или други пик петог таласа”, навео је он.

Нови сој вируса – Омикрон, истиче, успева да зарази и вакцинисане, али, како каже, досадашње искуство је показало да углавном не даје драматичну клиничку слику код оболелих, па код већине нема потребе за болничким лечењем.

„Код особа које имају слаб имуносистем, било због болести или због година, може да се развије тешка форма обољења и да дође до смрти. Зато је веома битна трећа доза цепива, јер се показало да ефективност вакцина расте после треће дозе”, рекао је Кон.

Он је истакао да раст броја заражених, који се у Србији бележи последња три дана, не може да се заустави ако се не предузму озбиљне епидемиолошке мере.

 

 

ТопПрес/ Извор: Новости