Кон: Сада је завршница, али ковид-19 ће се поново јавити у току ове године

Кон: Сада је завршница, али ковид-19 ће се поново јавити у току ове године

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон оценио је вечерас да је епидемиолошка ситуација што се тиче ковида повољнија, и да је добра вест што у недељи после избора није уочени пораст или стагнација броја новооболелих.

„То индиректно показује да вирус нема такав потенцијал какав је имао“, рекао је Кон за Танјуг додајући да предстојећи ускршњи празници могу да представљају ризик с обзиром на очекивани долазак наших грађана из иностранства али да је и у тим земљама одакле долазе ситуација тренутно боља.

„Ипак, не треба се заваравати јер још увек имамо четвороцифрен број новозаражених“, упозорава он.

Говорећи о препорукама Кон каже да су оне сада дефинисане тако да су спуштене са „обавезних“ на ниво „снажних препорука“ за становништво у затвореном.

„У оваквој ситуацији изгледа да је то довољно иако лично нисам мислио тако. Мислио сам да је неопходно да буде обавезно и тек кад се спусти на троцифрени број дневно оболелих да се тад може снажно препоручити. Међутим, ово се спорије спушта али се спушта“, рекао је Кон.

Што се тиче вируса грипа тренутно су присутна сва три, а у Београду, у поређењу са 2019. годином, односно пре пандемије, нема значајније активности вируса грипа.

Када је реч о одјављивању пандемије, Кон објашњава да Светска здравствена организација још није дефинисала како ће то урадити јер одјава подразумева престанак јавноздравствене опасности, а СЗО то глобално још неће моћи то да уради.

„Ово јесте завршница. У тој завршници су нијансе у питању. Нико не треба да сумња да ће се он поново јавити у току ове године, да ли на лето или тек на јесен“, рекао је Кон и поновио да још увек нема боље мере заштите од вакцинације.

ТопПрес/ Извор: Танјуг