Кон: Ситуација гора него у новембру, тражили смо минимум 14 дана затварања, не брините због „АстраЗенеке“

Кон: Ситуација гора него у новембру, тражили смо минимум 14 дана затварања, не брините због „АстраЗенеке“

Епидемиолог др Предраг Кон каже за РТС да за пет дана затварања нећемо имати неке резултате који су видљиви, као и да су чланови Медицинског дела Кризног штаба инсистирали да то буде минимум 14 дана да би се видели ефекти. „Истина су бројке и истина је да то даље расте и истина је да је ситуација гора него у новембру“, напомиње Кон.

Предраг Кон је гостујући у Београдској хроници изјавио да је јасно да за пет дана нећемо моћи да имамо резултате који су видљиви због чега је претходно изјавио да није скроз задовољан.

„У медицинском делу Кризног штаба је дефинисано нужно минимум 14 дана да би се то видело. Не можемо да не прихватимо и овакво решење које је копромис. Бројке ће показати“, казао је Кон.

Према његовим речима, једино што смо имали због затварања викендом је да је успон кривуље блажи него раније, то је све што смо добили.

„Заиста је вакцинација сада најзначајнија. Испред је самог затварања, али оно је апсолутно нужда и требало је да буде раније, али немамо времена да се враћамо назад. Ми смо били за ригорозније мере раније. Данас је усвојено то, једино дужина трајања није усвојена. Што не значи да се неће приодужавати, али сам забринут да се и даље не разуме ова ситуација“, истакао је Кон.

У болницама око 6.000 људи

Тражили су, наводи, 14 дана.

„Прво смо тражили пет, па седам до десет, онда смо рекли 14 дана, а то је апсолутни минимунм свих минимума да бисмо после видели шта радити. Не вреди враћати се уназад“, напомиње Кон.

Данас је у болницама, указује, око 6.000 људи.

„То је сигурно. Имамо огроман притисак на интензивне неге, велики број људи је на кисеонику. У болници у Арени, само десет посто људи је без кисеоника, ајде 85 посто је на кисеонику“, додаје Кон.

Указује да у оквиру узорка из једне болнице преко 80 одсто је британски сој.

„Раније на је у мањим узорцима показао да је пристуан тај сој од 20 до 30 одсто. Јасно је да се преноси и у школским колективима. Ми грипа још немамо. Зато је тренутак да школе мало буду онлајн. Не толико због свог здравственог стања, јер они имају благе форме, већ као могућност преноса. Раније смо говорили да нема такве могућности преноса, али је за британски сој то показано да има“, каже Кон.

„Индиректно умирање због ковида ће тек бити тема“

Истиче да медицински део Кризног штаба свој посао обавља са највећом вољом, вером и жељом.

„Нудимо решења. Казне како ми је речено нису епидемиолошке мере, али су мотивациона ствар. С једне стране имамо закон да се онај ко организује журке третира као особа која је у прекршају. Постоји и могућност да корисници који долазе на журке да се истестирају. Циљ је био да се директно покаже да су те журке право место где дође до заражавања. А онда тај који је заражен ако прикрива онда чини огроман прекршај, практично кривично дело. А онај ко их организује такође угрожава здравље људи“, наводи Кон.

И раније су, додаје, говорили да неће бити довољно само викенд.

„Већ је закаснело, али је једини начин да се ово заустави. Истина су бројке и истина је да то даље расте и истина је да је ситуација гора него у новембру“, напомиње Кон.

Каже да министар са директорима ковид болница проширује и сваки пут кад се каже нема више места изникну нова, јер се смањи број нековид места.

Нема разлога за забринутост због вакцине „АстраЗенеке“

„Већ имамо последице индиректног умирања због ковида. То још није тема, али ће бити тема“, истиче др Кон.

Вакцинација, напомиње, јесте излаз и неопходно је да се што више подстиче.

„Има јако пуно људи који би се вакцинисали кад би неко дошао код љих кући. Овога пута то није тако. То све морају да ураде здравстгвени радници. Једини излаз из ове ситуације је масовна вакцинација“, истиче Кон.

Каже да нема разлога за забринутост код оних који су примили вакцину компаније „АстраЗенека“.

„Треба упоредити колико има случајева појава са тромбом код невакцинисаних у односу на вакцинисане. Оно што јесте саопштено и од СЗО је да тога нема. Поједине серије ако се истражују је уобичајении поступак чим се појаве кластери. Постоји статистички начин како се то утврђује. Ако не постоји додатни ризик, онда се то искључује да је повезано са вакцином“, рекао је Кон.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI