Епидемиолог и члан кризног штаба Предраг Кон, рекао је данас да се у Србији ситуација поводом корона вируса побољшава јер се смањује број заражених као и број пацијената који су на интензивној нези, али да ситуација и даље није потпуно повољна, јер је и даље висок број преминулих.

Кон је рекао да се тренутно не види шта би пореметило пад бројки у наредне две недеље, наводећи да засигурно предстоји даљи наставак пада броја оболелих.

„Питање је само око омикрона, јер је потребно време да се он открије. Регистрован је у 60 земаља света, што показује један завидан потенцијал, и што значи да ће временом завладати читавим светом“, рекао је Кон за тв Пинк.

Како је навео, поједине земље превентивно уводе нове мере како би се спречио нагли пораст оболевања.

„Ми имамо добру ситуацију, у школама нисмо имали скок, и не види се ништа све до неког озбиљнијег доласка људи из подручја где је то присутно“, рекао је он.

Кон је изнео очекивање да ће омикрон у Србију вероватно стићи крајем децембра.

Говорећи о четвртој дози вакцине, истиче да се поставља питање да ли је та вакцина за старије, и оне угрожене, или за све грађане, и додаје да ће то на крају показати студије.

„Трећа доза је значајна, поготово када је у питању омикрон сој. Она појачава раст антитела и штити ћелијски имунитет“, објаснио је Кон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг