Кон: Ситуација ванредна, али не и катастрофална; На сваких 27 минута имамо један смртни случај

Кон: Ситуација ванредна, али не и катастрофална; На сваких 27 минута имамо један смртни случај

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон оценио је да је епидемијска ситуација у Србији ванредна, али да срећом није катастрофално јер нема ситуације да хитно морају да се проширују болнички капацитети.

Он је истакао да, према званичним подацима, на сваких 27 минута имамо један смртни случај повезан са ковидом, али да „објективно на сваких 10 минута имамо смртни случај повезан са епидемијом“.

Кон је у емисији Дан уживо на ТВ Н1, одговарајући на питања гледалаца, рекао да „свакако има више преминулих, скоро два и по пута више“ од званичне статистике, али је истакао да то може да се утврди само након обраде морталитетне статистике.

„Зашто се то не ради, то је друго питање. Тражио сам да се то ради квартално, а то се урадило на годишњем нивоу“, додао је.

На питање зашто не да оставку ако њега и медицински део Кризног штаба не слуша политички део, одговорио је питањем: Да ли заиста неко мисли да је то питање које је битно у овом тренутку?.

Сматра да се таквим питањима ствара јавно мњење против Кризног штаба.

Ваљда је јасно од почетка да не дајем оставку, из једног јединог разлога – да би радио у корист јавног здравља. Оваква питања се намерно постављају ради дискредитације медицинског дела Кризног штаба. Нема ниједног јединог разлога да ја лично дајем оставку, нити ико други из медицинског дела Кризног штаба, казао је Кон.

Додао да је медицински део Кризног штаба два пута имао на дневном реду питање оставке и нисмо је дали, нити ћемо.

На питање зашто нема нових мера и како је то на седници Кризног штаба представила премијерка Ана Брнабић, он понавља да њено објашњење није разумео, али да је основна ствар и једини резултат са састанка Кризног штаба да се спроводи вакцинација, која је једини излаз из ове ситуације, и мере не би ништа промениле ако не буде вакцинације.

Невакцинисани озбиљно наносе штету тиме што онемогућавају читав један простор који се користи за лечење невакцинисаних, смањењем капацитета за нон-ковид болести и проширењем капацитета за ковид оболеле. Говор против вакцинације није више само мишљење, већ је озбиљно утицање на ситуацију у земљи, наводи Кон.

Он истиче да је посебно важно да се млади вакцинишу јер они имају много контаката и тако више шире вирус.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI