Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да је стелт сој подваријанта омикрон соја корона вируса, да има мутацију на спајк протеину која му олакшава припајање за ћелије и да се око 1,5 пута лакше преноси у односу на основни омикрон сој.

Кон је, гостујући на ТВ Прва, рекао да је стелт сој већ откривен у 60-ак земаља и да га то ставља у ред сојева који се посебно прате.

Додао је да још нико не може да одговори на питање колико ће стелт утицати на ток епидемије код нас, али да можемо да се надамо да неће много утицати.

„Ми излазимо сада из максмимума, ова недеља ће бити са мањем бројем новозаражених него претходна“, истакао је Кон. Навео је да се види промена у структури обољевања, јер је на почетку јануара највише новозаражених било старости између 20 и 50 година, а сада се то помера на млађе.

Он је рекао да је зато важно што ће школе следеће недеље имати продужени распуст, оценивши да је тај прекид сасвим довољан да престан пренос вируса међу младима.

Додао је да су врло јаки аргументи Тима за школе да до заражавања долази углавном изван школа и истакао да је важно да се избегава сусретање деце јер она углавном не носе маске. Истакао је да је зато предстојећих девет дана распуста врло значајно, јер је реч о читавој једној групацији где може да се преноси вирус.

„Требало би да мало озбиљније поштујемо мере бар тих девет дана јер ће се онда видети ефекат“, рекао је Кон.

Поновио је да је једина заштита од тешких облика болести и смртних исхода за сада вакцина и указао да је број оних који се вакцинишу смањен.

Када је реч о четвртој дози вакцине, Кон је рекао да Национални комитет за имунизацију прати искуства са четврдом дозом у земљама које су је увеле и додао да она вероватно неће бити за све, већ ограничена на имунокомпромитоване.

Говорећи о леку против корона вируа Паxловиду, који је јуче стигао у Србију, Кон је објаснио да је то лек који је важно примити у првих пет дана инфекције и да после тога није ефикасан.

Кон: За обавезну сам вакцинацију, поштујем ста мисли Ђоковић

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да је за обавезну вакцинацију против корона вируса, али не као што је то урађено у Аустрији.

„Код нас је речено да је то противуставно и остављено је као неразјашњена тема“, рекао је Кон за ТВ Прва.

Говорећи о случају најбољег светског тенисера Новака Ђоковића, коме није дозвољен улазак у Аустралију, Кон је рекао да му је жао што није имао прилике да разговара са Ђоковићем пре него што је стекао нека уверења, додајући да му жели све најбоље.

„Не знам да ли овде има неко ко није његов навијач, тако да заиста Новаку желим све најбоље. Прокоментарисао сам да није у духу међународног здравственог правилника што га нису пустили, што не значи да није право, као држава имају право да своје границе обезбеђују“, рекао је Кон.

Истакао је да би највише волео да Ђоковић игра тенис, посебно што долазе велики турнири.

„Јасно је шта ја мислим, поштујем шта он мисли… Одлучили смо у нашој земљи да је то добровољна вакцинација, поштујем његово право и не разумем како би могао да буде јавна здравствена опасност… Увек је доминантно да се промет људи и робе не успорава и не задржава“, рекао је Кон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг