foto tanjug, arhivafoto tanjug, arhiva

Од давања аеродрома „Никола Тесла“ на управљање француском концесионару Србија ће у наредних 25 година добити 1,46 милијарди евра, а зарадиће и власници бесплатних акција

Представници Владе Србије и француске корпорације „Ванси ерпортс“ потписали су уговор о концесији на 25 година за београдски аеродром „Никола Тесла“.

Француска компанија се тиме обавезала да плати једнократну концесиону накнаду од 501 милион евра, која ће бити исплаћена кроз дивиденду, и то Републици Србији 417 милиона евра, а малим акционарима 84 милиона евра. Будући да 2,67 милиона грађана има по бесплатну акцију аеродрома, следи да ће они добити по 31,46 евра по акцији.

Новац ће бити уплаћен у септембру, након чега ће „Ванси ерпортс Србија“ и почети да ради као аеродромски оператер. „Ванси“ се обавезао да неће отпуштати раднике и да у наредне три године неће повећавати таксе на аеродрому, што значи да карте неће поскупети.

Током трајања концесије, Французи ће плаћати годишњу таксу од 4,4 милиона евра до 15,1 милион евра. Тако укупна вредност трансакције, укључујући једнократну накнаду, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања од 732 милиона евра, износи 1,46 милијарди евра.

Уговор су потписали министарка саобраћаја Зорана Михајловић, председник „Ванси ерпортс“ Никола Нотбар и в. д. генералног директора аеродрома „Никола Тесла“ Саша Влаисављевић, а у присуству премијерке Ане Брнабић и амбасадора Француске Фредерика Мондолонија.

– Не само да ће овај уговор повећати број путника него ће од Београда створити чвориште за овај део Европе. Када овај аеродром буде почео да ради у пуном капацитетом, допринеће економији и туризму. Ово не представља круну нашег развоја, али јесте корак ка модернизацији – рекла је премијерка, која очекује да ће „Ванси“ повећати број путника на аеродрому са прошлогодишња 5,3 милиона на 15 милиона годишње.

Министарка Михајловић указала је да Србија треба да буде транспортни хаб за Европу.

– Овим потписивањем уговора направили смо и корак више од концесије јер је ово још један доказ пријатељства Србије и Француске – изјавила је Михајловићева.

Французи су поручили да долазе да буду дугорочни партнери.

– Имамо знање које ћемо овде применити како би се отворила нова радна места и привукле нове инвестиције. Увешћемо нове везе са Лисабоном и Чилеом како би Београд постао водећи аеродром у овом делу света. Побољшаћемо тим који води аеродром и помоћи ћемо „Ер Србији“ да уведе нове линије – рекао је Никола Нотбар из „Вансија“.

ТопПрес/ Извор: Курир