Конкурс за достављање предлога за доделу националних пензија које је расписало Министарство културе за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина, траје до 9. децембра, а износ примања за ово признање повећан и тренутно износи 64.730 динара.

Државни секретар у Министарства Миодраг Ивановић подсетио да је јавни конкурс за доделу признања за врхунски допринос националној култури и култури националних мањина расписан 10. новембра, а да ће након примљених пријава до 9. децембра комисија у року од 60 дана да одреди 20 добитнике националних признања.

Према његовим речима, број кандидата који у овом тренутку зависи од приспелих пријава, али ће бити сигурно негде око 20 кандидата за ово високо признање.

Свако репрезентативно удружење има право да предложи максимално до три кандидата, док национални савети имају право годишње да предложе по једног кандидата.

„После паузе од осам година, јавна признања за националну културу поново се додељују од прошле године на предлог потпредседнице Владе и министарке културе. Маје Гојковић, подсетио је Ивановић и додао да се Комисија, која утврђује испуњеност услова, формираних на три године.

Признање се из буџета из дела Министарства културе додељује и исплаћује уметнику, односно стручњаку у култури као доживотно месечно новчано примање, у висини једне просечне зараде без пореза и доприноса за јул претходне године, у складу са подацима Републичког завода за статистику.

Ово признање се додељује уметнику, односно стручњаку у култури у виду доживотног примања и тренутно износи 64.730 динара. Знатно је повећано у односу на претходна давања зато што се рачуна просек у јулу месецу претходне године, напоменуо је Ивановић.

Комисију за утврђивање испуњености услова за доделу признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина, чине вд управника Народног позоришта Светислав Гонцић, директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић, оперски певач Никола Китановски и директор Завода за проучавање културног развитка Марко Крстић.

На челу комисије је председник Националног савета за културу Зоран Вапа, а ту су и директорка Музеја на отвореном Старо село Сирогојно Светлана Ћалдовић Шијаковић и глумица Вјера Мујовић.

Првобитну доделу признања за врхунски допринос култури, након бројних спорења у јавности, одржан је 2013. министар културе Иван Тасовац, али су после осам година враћене током мандата Маје Гојковић, и у фебруару су саопштена имена 20 добитника додатка, чији је износ тада био 50.000 динара.

ТопПрес/ Извор: Танјуг