Министарство за бригу о селу расписало је јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину минибусева за потребе превоза сеоског становништва за 2022. годину.

Локалне самоуправе могу да поднесу пријаве до 21. априла.

Максимални износ бесповратних средстава предвиђен за куповину минибусева је седам милиона динара.

Свака локална самоуправа може конкурисати само једном пријавом.

Циљ конкурса је унапређење услова живота и рада на селу обезбеђивањем превоза становништву у сеоским срединама.

Кркобабић: Још 500 села добија бесплатан превоз

Предност за добијање бесплатног превоза имаће људи који живе у брдско-планинским подручјима и слабијег су имовинског стања, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић након што је данас званично расписан Јавни конкурс.

„Желимо да им омогућимо да могу да оду из свог села у друго село или општинско место – да стигну у школу, код лекара, на неку спортску или културну манифестацију. Превоз овим минибусевима биће потпуно бесплатан“, казао је Кркобабић.

Како је саопштило ресорно министарство, за тај програм, као и прошле године, у буџету државе опредељено је укупно 120 милиона динара.

Бесповратна средства додељују се јединицама локалних самоуправа за куповину минибуса са 21 седиштем, који ће служити искључиво за потребе превоза сеоског становништва из једног села у друго, или из села у градско/општинско седиште.

Конкурс траје до 21. априла, а право учешћа имају јединице локалне самоуправе из целе Србије, али ће предност имати неразвијена, рубна и брдскопланинска подручја.

Из тог Програма у 2021. години средства је добило 18 јединица локалних самоуправа, од чега чак 13 јединица локалних самоуправа припада ИВ групи развијености и девастираним подручјима .

На овај начин доприноси се решавању проблема превоза у чак 479 села, а овај вид превоза широм Србије користиће 17.000 – 18.000 путника недељно.

ТопПрес/ Извор: Танјуг