Министарство одбране и Војска Србије расписали су, на основу одлуке врховног команданта Војске Србије и председника Републике Александра Вучића конкурсе за пријем нових професионалних војника који траје до 31. марта, а како кажу из 72. бригаде за специјалне операције, број заинтересованих кандидата је велики.

Позив је упућен свим момцима и девојкама до 30 година, а конкурс, расписан на Сретење, важи за три најелитније јединице – 63. падобранску, 72. за специјалне операције и Одред војне полиције специјалне намене Кобре.

Како су за Танјуг истакли припадници 72. бригаде за специјалне операције Војске Србије, одговорност, спремност, храброст и патриотизам – основне су особине оних који се одлуче за служење својој земљи као припадници елитних специјалних јединица.

„Понос је непроцењив, свако од нас зна зашто се налази у овој бригади, а то је да брани и штити слободу своје отаџбине“, истиче један од припадника елитне 72. бригаде.

Младићи и девојке, држављани Републике Србије, до 30 година старости, који задовоље прописане опште и посебне услове, биће упућени на одговарајућа медицинска тестирања и психолошке процене, а затим и на улазне провере физичких способности, објаснили су припадници.

„Конкурс је отворен за попуну формацијских места у 72. бригади за специјалне операције. На конкурс се могу пријавити сви грађани Републике Србије до 30 година старости, а посебне и опште услове сви могу да виде на сајту Министарства одбране“, каже други саговорник Танјуга из 72. бригаде за специјалне операције Војске Србије.

Он додаје да у току селективне обуке, кандидате очекује како тактичка, ватрена тако и обука у физичким способностима.

„Обука ће бити занимљива, али и напорна и тешка“, истиче он.

После завршене селективне обуке која траје 10 недеља, кандидате очекује и посебна обука са новим наоружањем како домаће, тако и стране производње, а оне најупорније, најспремније и оне који стекну звање припадника елитних састава Војске Србије обука тек очекује када званично и постану припадници једне од три најелтиније јединице Војске Србије.

„Процес обучавања у нашој бригади је непрекидан, сходно томе, један дан припадника у 72. бригади за специјалне операције почиње извођењем физичке обуке, након тога прелази се на ватрену и тактичку обуку, а на крају дана очекује их обука у борилачким вештинама“, каже припадник те бригаде.

Током реализације наменских задатака, али и обуке, припадници свакодневно носе заштитну опрему, наоружање и додатну опрему потребну за извршавање задатака.

„Конкурс је отворен, због тога бих позвао све младе да прихвате изазов и постану део нашег елитног строја“, казао је за Танјуг припадник елитне јединице.

Он напомиње да право на пријаву имају и кандидати који нису завршили војну обуку са оружјем, а они ће бити упућени на основну војну обуку са оружјем ради стицања услова за пријем у професионалну војну службу.

„Када други не могу и не смеју – само је једна 72. која увек може и сме“ – то је мото припадника једне од најелтнијих војних јединица, а за све који се препознају у томе, поручују да је конкурс отворен до 31. марта, те да на сајту Министарства одбране могу да се информишу детаљније о условима пријема у елитне војне јединице.

ТопПрес/ Извор: Танјуг