Министарство заштите животне средине расписало је данас јавни конкурс за пројекте превенције нелегалног одлагања и уклањања отпада, а министарка Ирена Вујовић позвала је градове и општине да кандидују пројекте до 4. марта.

Вујовић је рекла да ће се наставити суфинансирање пројеката уклањања дивљих депонија и да ће се у те сврхе одвојити још већа средства него у претходној години.

„У 2021. години је, уз подршку Министарства, али и захваљујући доброј сарадњи са локалним самоуправама, уклоњено 500 од укупно 3.500 сметлишта у Србији“, поручила је Вујовић, саопштило ресорно Министарство.

Навела је да је ове године обезбеђено 100 милиона динара за уклањање депонија и постављање видео надзора.

Вујовић је истакла су очишћене локације, на којима је прошле године постављен видео надзор, повезане са недавно формираним Еколошким информационим центром, где администратори Министарства, каже, прате стање на терену.

„Еколошки центар је добар механизам који ће допринети да сачувамо очишћене локације. Значајан је и зато што омогућава да се грађани укључе и да на једноставан начин пријаве еколошке проблеме на које наилазе у својим срединама“, рекла је Вујовић.

Она је навела да су грађани до сада највише пријављивали дивље депоније, те да се на основу пријава које пристижу центру, планирају и буџетска средства за уклањање сметлишта која највише сметају грађанима.

Више информација и потребна конкурсна документација доступни су на сајту www.ekologija.gov.rs, у одељку „Конкурси“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг