Конкурс за пројекте локалних самоуправа следеће седмице

Конкурс за пројекте локалних самоуправа следеће седмице

Конкурс за пројекте који ће бити финансирани из Фонда за локалне самоуправе, чија је укупна вредност 490 милиона динара, биће објављен следеће седмице, најавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић. Позвао је све општине и градове у Србији да аплицирају за средства за инфраструктурне пројекте и локални развој.

Ружић је рекао да су средства из Фонда намењена пре свега за инфраструктурне објекте и добру управа која подразумева софтвере за е- парламенте, уређивање скупштинских сала, стварање тимова за едукације, али и за културне и спортске манифестације и помоћ у финансирању осигурања усева у локалним самоуправама.

„Прошле године Фонд је износио 320 милиона динара, добили смо много валидних пројеката чија је упна вредност била чак више од две милијарде динара. Овај фонд јесте скроман, али може да буде од користи“, рекао је Ружић у Алексицу на представљању пројекта „Норвешка за вас-Србија“.

Министар је захвалио амбасади Норвешке на пројекту који подтсиче развој локалних самоуправа у Србији, као и на томе сто је та земља, како каже, значајно учествовала у реформи инспекције у Србији.

„Без обзира на вредност пројекта, која није занемарљива, важно је да представници локалних самоуправа имају иницијативу и излазе са јасним идејама и пројектно-техничком документацијоим и да се определе да ли ће да се боре за повећање запослености, социјалну кохезију или безбедност електронске управе“, навео је Ружић.

Он је подсетио да је прошле године спроведен пројекат “Јединственог управног места“ у осам градова у у Србији који су добили укупно 52 милиона динара- Лазаревац, Житиште, Сомбор, Шабац, Пирот, Смедеревска Паланка, Крушевац и Бела Паланка.

„То ћемо поновити и ове године, желимо да се на једном управном месту, што проистиче из Закона о управном поступку, сви сервиси подастру грађанима као крајњим корисницима“, рекао је Ружић и додао да ће конкурс за тај пројекат бити расписан у првој половини ове године.

У плану је, како каже, да се уради и Централни регистар становништва који ће се наћи као закон у Скупштини ове године, а којим ће 13 евиденција бити уређене на истоветан начин и на једном месту.

Ружић је најавио да ће Министарство за неколико дана Влади Србије представити трогодишњи акцион план за нова запошљавања како би се „санирале потребе у инспекцијама рада, здравсвта, тржишној инспекцији…

„Инспекције нису трошак за буџет, већ доприносе да се буџети на републичком и локалном нивоу пуне“, закљичио је Ружић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг