Конкурс за студентске стипендије Министарства одбране отворен до краја октобра

Конкурс за студентске стипендије Министарства одбране отворен до краја октобра

Министарство одбране расписало је данас конкурс за доделу 44 студентске стипендије за школску 2022/23. годину, а могућност да обезбеде финансијску подршку током школовања и сигурно радно место у систему одбране добиће 32 студента основних студија, 11 студената мастер академских студија и један студент интегрисаних академских студија.

Рок за пријављивање на конкурс и подношење потребних докумената је до 31. октобра.

Стипендије за основне академске студије односе се на области ветерине, електротехнике и рачунарства, машинства, рачунарског инжењерства, техничких наука, технолошког инжењерства, грађевинарства, економије, саобраћаја, математике, музичке уметности, те заштите на раду или заштите животне средине, док се за студенте интегрисаних академских студија стипендија односи на област фармације.

За стипендије намењене мастер академским студијама моћи ће да се пријаве студенти машинског и технолошког инжењерства, саопштило је Министарство одбране.

Како се наводи, право на студентску стипендију имају студенти високошколских установа чији је оснивач Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, који су уписани први пут у текућој школској години на студије првог или другог степена и чије се школовање финансира из буџета Републике Србије.

Додаје се да је неопходно да кандидати буду држављани Србије, а да током студија нису губили ниједну годину, те да су све испите из претходних година школовања положили и то са најмањом просечном оценом 7,50.

Рангирање кандидата који су задовољили критеријуме психолошке и здравствене процене, као и безбедносне услове вршиће се на основу успеха оствареног у претходном школовању и ефикасности студирања.

Студенти основних академских студија који стекну статус војног стипендисте месечно ће добијати 40.000 динара, док ће за студенте интегрисаних академских студија и мастер академских студија месечна стипендија износити 50.000 динара.

После завршеног школовања, лица која су се квалификовала за стипендије Министарства одбране добиће запослење у својству официра или војног службеника у Београду, Новом Саду, Нишу, Чачку, Зуцама, Крагујевцу, Панчеву, Краљеву, Батајници или Лађевцима код Краљева, што је за сваку стипендију унапред назначено.

ТопПрес/ Извор: Танјуг