Топола – Крајем 2020. године на конкурсу за финансирање Удружења која реализују програме и пројекте из области социјалне заштите, Удружењу “Загрљај“ из Тополе је одобрен пројекат  “Бојимо свет око нас“.  Пројекат има за циљ побољшање квалитета живота младих  са сметњама у развоју  и особа са инвалидитетом,  корисника Удружења “Загрљај“, кроз унапређење техничких услова рада Удружења, радну окупацију и ангажовање за рад на апарату за сублимацију – штампу на декоративним или употребним предметима -керамици и текстилним производима.

„Овако декорисани предмети могу да буду пригодни и маштовити персонализовани поклони,  материјал за презентацију. У ту сврху набавили смо опрему за рад  и потрошни материјал. Укупна вредност пројекта је 99.820 динара. Од ових средстава купљен је посебан штампач, мултифункционална сублимациона преса, репрометеријал у виду специјалних боја, стабилизатора, трансфер папира, трака и слично. Допринос наших стручњака из удружења у овом пројекту је потпуно волонтерски. Ефекти пројекта, тј. одрживост је нешто што се пренело и у 2021. годину и заправо је суштина онога што смо желели када смо овим пројектом аплицирали код општине Топола. Осим што ће наши корисници имати прилику да науче нове вештине, да се опробају у новим активностима, желели смо да их  подржимо у развијању осећаја компетентности, самопоуздања и самопоштовања. Познато је да “ништа не успева као успех“, и отуда не чуди што свака одштампана мајица, шоља или подлога за миша, буде интерес наших корисника да изнова учествују у овим активностима. За кратко време ово је постала омиљена активност наших корисника, али и сарадника и родитеља. Почели смо ручно да израђујемо кутије – паковања за одштампане производе и да их пакујемо“, изјавила је за ТопПрес Славица Ђурић Павловић председница Удружења „Загрљај“.

Дефектолог Јелена са корисницима штампа по жељи на различитим предметима, фото: ТопПрес

Она је нагласила да сви корисници Удружења уз помоћ дефектолога Јелене Кундовић, имају свој део посла. Од продаје одштампаних и декорисаних предмета Удружење остварује додатни приход.

„Неко кроји слике, неко их позиционира и лепи на предмет, ставља производ у пресу, програмира параметре за сублимацију, пакује, за свакога има део посла који може да обави. Осим што смо сви корисни, кроз ове активности учимо кориснике тимском раду, стрпљењу, праћењу процеса, безбедном руковању апаратима и начинима како да се заштите, па на крају и прихватању неуспеха, ако нам предмет не буде како смо замислили и како би требало да буде. Још једна идеја овог пројекта је да допринесе одрживости рада Удружења. Наиме, Удружење мора да плаћа рачуне за телефон и интернет, комуналије, да набавимо нов материјал.  На нашем фејсбук и инстаграм налогу комуницирамо са потенцијалним наручиоцима наших производа. Управо скупљамо новац за неке заостале рачуне. Неколико наших шоља, мајица и подлога је нашло пут до купаца. За сада су то углавном наши пријатељи, познаници, рођаци, који разумеју шта и колико нам подршка значи. Ми нисмо комерцијално предузеће, не остварујемо профит, већ само настојимо да обезбедимо средства да редовно спроводимо активности са корисницима“, рекла је Славица Ђурић Павловић.

Овако изгледа део одштампаних производа из Удружења Загрљај, фото: ТопПрес

Више детаља о штампи по жељи и радовима Удружења Загрљај, можете погледати на фејсбук профилу  Udruzenje Zagrljaj Topola или инстаграму #stampa_po_zelji_zagrljaj.

ТопПрес

Штампа по жељи у Удружењу Загрљај, фото: ТопПрес