Топола – Ове године се обележава јубилеј, 60 година рада и постојања Савеза МНРО Србије. Ова организација окупља 53 Удружења из целе Србије, међу којима је и Удружење „Загрљај“ из Тополе. Заједнички циљ свих Удружења је унапређење права и положаја особа са сметњама у развоју и њихових породица, а у години јубилеја спроводи се кампања “Нису сви инвалидитети видљиви“. Како би показали да нису сви инвалидитети исти, данас су се у центру Тополе окупили и корисници Удружења „Загрљај“.

Фото: ТопПрес

„Наши чланови су најчешће непримећени у својим локалним заједницама, јер њихов инвалидитет визуелно није препознатљив, а потреба за подршком је изузетно велика. Због тога позивам све који могу да дођу до нас, нама не треба пуно, довољна је по некад топла људска реч и нека минимална помоћ.  Корисници су особе са сметњама, од деце школског узраста па и одрасли људи  стога су радионице  прилагођене свима. Захваљујући локалној самоуправи набавили смо пресу за сублимацију и радимо штампу на керамици и памуку то је за њих као посао, јер они немају прилику за запослење, широко друштво, па ми ето бар у овој установи покушавамо да нормализујемо њихов живот“, рекла је Јелена Кундовић, дефектолог.

Јелена Кундовић, дефектолог, фото: ТопПрес

У склопу спровођења кампање “Нису сви инвалидитети видљиви“, данас су корисници Удружења делили пролазницима промотивни материјал као и разне предмете које су сами ручно правили. Иако је вирус ковид 19 утицао на рад Удружења, све планиране активности успешно су реализоване.

„Морали смо рад да прилагодимо ковиду, али за наше кориснике смо увек ту. Радимо штампу и даље, сви су укључени у то и једва чекају када ће то радити. За Велики Четвртак смо имали хуманитарну продају и новац смо од продаје усмерили за Гаврилово лечење и хвала Богу успели смо у томе. Наравно, и у наредним месецима настављамо са нашим активностима, радионицама, дружењем и ту смо свакога дана за све људе добре воље“, каже терапеут Александра Илић Јокић.

Александра Илић Јокић, терапеут, фото: ТопПрес

Поред Тополе, ова кампања је данас реализована и у  Александровцу, Алексинцу, Аранђеловцу, Брусу, на Врачару, у Ваљеву, Јагодини, Чукарици,  Звездари, Ивањици, Кладову, Неготину, Новом Пазару, Старом Граду, Лесковцу, Прибоју, Пироту, Бајиној Башти, Нишу.

Корисници пролазницима даривали разне поклоне које су сами ручно урадили, фото: ТопПрес

Неке од порука које су овом кампањом  послате јавности су следеће:

Ми желимо да живимо са вама, а не поред вас.
Упознајте нас да бисте нас боље разумели.

Нећемо се крити, ОК је другачији бити.

Ми смо различито исти.

Будите део наше породице – пружите нам руку онда када је то најпотребније.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес