Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Корона оборила цену меса, решење – извоз и интервенција државе
Вести

Корона оборила цену меса, решење – извоз и интервенција државе

24

Цена живе стоке у Србији пала је због велике понуде и мале потрошње услед пандемије, каже секретар Удружења за сточарство у Привредној комори Србије Ненад Будимовић и додаје да би домаће тржиште могло да се стабилизује на два начина, интервенцијом државе и пласманом робе на нека друга тржишта.

Туристички објекти, ресторани и други угоститељски објекти не раде, а то се рефлектовало на произвођаче, како у примарном сточарству, тако и у месно-прерађивачкој индустрији, каже Будимовић у изјави за Танјуг.

“То је оно на шта није могло да се утиче и спречи, али је могло да се ублажи, а сада нас чека један период последица”, навео је он.

Као један од разлога за појаву веће понуде од потражње, види у томе што су у првом пику пандемије производња и потрошња добро амортизоване, па је сада производња меса устаљена и појављују се тржишни вишкови.

Према речима Будимовића, други разлог је тај што је Кина престала да увози свињско месо из Немачке због појаве афричке куге и та земља је као велики потрошач изазвала тектонски поремећај за сва мања тржишта, па и за регион.

Када је реч о јунећем месу Србија на годишњем нивоу има квоту од 8.870 тона за извоз у ЕУ, а извезе 500 тона јер, како каже, нисмо конкурентни са произвођачима у ЕУ.

“Ту су стимулације које произвођачи ЕУ добијају, подстицаји који су веома значајни за фармере ЕУ. Други разлог је што ЕУ примењује систем прелевмана приликом увоза јунећег меса из Србије у ЕУ. То је можда један од главних тема које треба покренути у преговорима са Европском комисијом”, указује Будимовић.

Каже да је проблем и афричка куга свиња која је захватила велики део ЕУ и нашу државу, те су нека традиционална тржишта мање доступна за извоз свежег и замрзнутог свињског меса и производи од свињског меса који нису термички обрађени (чајна кобасица и друге врсте квалитетнијих производа).

Србија је свињско месо и производе од свињског до почетка пандемије извозила у Црну Гору, која је због настале ситуације обуставила увоз, што се рефлектовало на произвођаче меса у Србији, напоменуо је Будимовић.

Додаје да је нешто мало извезено и у Македонију и ЦЕФТА регион, док Русија, која је велики потрошач меса, прошле године није узела “ни грам”.

Такође, наводи да је извоз свињског меса на годишњем нивоу између 5.000 и 10.000 тона.

“Ми још увек немамо тржиште за извоз свињског меса. Радимо на томе да се извози у Вијетнам и ту је држава урадила један корак више, јер је усагласила сертификате са Вијетнамом”, указује он.

Када је реч о извозу јунећег меса, Будимовић каже је 2020. године у Турску извезено између 5.000 и 6.000 тона меса и у ЕУ око 500 тона.

Ове године извоз у Турску није могућ због епидемиолошке ситуација која утиче на рад туристичких објеката, а самим тим је смањена и потражња за месом, додао је он.

Будимовић напомиње да је проблем и честа осцилација цена због пада турске лире, што тај посао чине неисплативим.

“Тов јунади је врло захтеван, траје између девет и 12 месеци, доста се улаже у производњу, а онда немате прихватљиву тржишну цену како би тај посао био рентабилан”.

Каже да је тржишна цена живих свиња између 120 и 150 динара, као и да то доста зависи од региона и квалитета

Цена јунећег меса је достигла цену од 2,2 евра и то за најквалитетнију расу “сименталац”, а цена јагњетине око 250 динара живе ваге.

Као решење пласмана меса из Србије, Будимовић види пре свега у побољшању квалитета.

Будимовић је навео да су у току преговори са Русијом око увођења принципа регионализације у Србији – што значи да само из подручја које је заражено афричком кугом свиња нема трговине свињама и свињским месом, док су сва остала подручја где нема вируса су слободна за трговину.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup