Топола – На данашњи дан у Тополи се обележавао вашар Свети Лука. Ове године, због тренутне епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, као и претходна три, и овај вашар није одржан.

„Историја народног окупљања, вашара (панађура) је у Тополи веома богата. Још из турског тефтера из 1476. године, бележи се панађур у Жабарима. Варош Топола добија панађур 1843. године, за време кнеза Александра Карађорђевића и одмах постаје један од најјачих у тадашњој Србији. Ове године, а на основу препоруке Кризног штаба Владе Србије, није одржан ни један од четири вашара у Варош Тополи, као ни вашари у Наталинцима, Жабарима, Шаторњи. Разлог је јасан, здравље грађана нам је прече него некаква финансијска зарада која није ни занемарљива, а која се оствари одржавањем вашара“, рекао је за ТопПрес Игор Петровић, председник општине Топола.

Председник општине Топола Игор Петровић, фото: ТопПрес

Према подацима из Туристичке организације „Опленац“ Топола, просечно на сваком вашару буде између 150 и 200 излагача.  Износ за закуп места, који се наплаћује у општини Топола по вашару је од 250.000 – 350.000 динара. Рачуница је јасна, за три вашара која нису одржана општина је на губитку око милион динара.

„Ове године, једна од најпрестижнијих манифестација у Србији, Опленачка берба је ипак одржана у измењеном облику. По томе смо јединствени, одржан је саборски део манифестације, а саборовање је један од саставних делова вашара од настанка. Надам се да ће следеће године Србија, а и читав свет, победити пандемију ковид вируса и да ће се поново живот вратити у некадашње токове, па са тим и одржавање вашара у општини Топола“, рекао је први човек општине Топола.

Иначе, у Тополи се вашар обележава четири пута годишње, 12. јула – Петровдан, 21. септембра – Мала Госпојина, Опленачка берба и 31. октобра – Свети Лука.

ТопПрес

Вашар у Тополи, архивска фотографија/ТопПрес