Топола – Ко је могао и да помисли да ће један вирус под именом COVID-19 променити српске обичаје који се генерацијама преносе с колена на колено. Корона је  увела нова правила, многи су морали да се прилагоде нечему што ни у сну нису могли да замисле. Једна од мера је и полицијски час који је овог викенда најдужи до сада, чак 60 сати забране кретања. И баш у време полицијског часа, у бројним домаћинствима се обележава Лазарева субота – Врбица, као крсна слава.

Обичај је у Србији, да се слави три дана, у кругу пријатеља, рођака. Спрема се богата трпеза, славски колач се носи у цркву, али, ове године Лазарева субота у доба короне са новим обичајима.

„Од како знам за себе, овакву славу нисам дочекао. Имали смо пуно гостију, спремало се, веселило, пило до касно у ноћ. Сада, за столом ја, супруга, моја мајка и моја деца. Никад овако није било, увек нас је на данашњи дан била пуна кућа, дечја граја орила се двориштем, сад смо сви мало у чуду, шта би ово?“ – пита се наш саговорник Милан Јеремић из села Јарменовци недалеко од Тополе.

Овај домаћин, уз пламен славске свеће славски колач је преломио са својим наследницима, и како каже најбитније је да су сви здраво.

„Тешко нам је пало што је слава оваква, без наших рођака, пријатеља, комшија, али морамо поштовати мере које је држава увела. Ипак је здравље најбитније у животу, ми смо ту као породица и сачували смо наш обичај да се славска свећа упали у кући и да се помолимо нашем заштитнику. Нека наш светац сачува Српски народ, да се што пре заврши ова тешка ситуација, па ће бити дружења и славља, само да смо здрави“ – каже за ТопПрес Милан Јеремић.

Празник Лазарева субота је сећање на догађај у Витанији, где је живео млади човек Лазар са сестрама Мартом и Маријом. Овај догађај сматра се у хришћанству победом живота над смрћу и наговештај Христовог страдања и васкрсења, у коме је основа новозаветне вере.

ТопПрес