Корона се не смирује, повећан број оболеле деце: Штаб донео одлуку да се отвори ковид амбуланта за преглед најмлађих

Корона се не смирује, повећан број оболеле деце: Штаб донео одлуку да се отвори ковид амбуланта за преглед најмлађих

Топола – Према последњим подацима из Института за јавно здравље Крагујевац у Тополи је јуче забележено још 32 позитивних на вирус корона. Синоћ је одржана редовна седница штаба за ванредне ситуације путем вибер групе чланова штаба. Саопштење након одржане седнице преносимо у целости:

„Свакако најзначајнија тачка дневног реда била је актуелна ситуација у општини Топола изазвана корона вирусом. Само данас, од 52 тестирана пацијента, њих 25 било је позитивно на вирус. Потпуно је јасно да је стање веома лоше, нарочито ако се зна да је ово број оболелих само на дневном нивоу. Приметан је и повећан број оболеле деце на предшколском и школском нивоу. То је и разлог да се предузму мере за отварање ковид амбуланте за децу – спремају се посебни услови за преглед деце. Чланови штаба су упознати са резултатима Препорука донетих на ванредној седници са којима сте упознати на претходним објавама: – Институт за јавно здравље Крагујевац није дао позитивно мишљење на прелазак основаца на online наставу; – Предшколска установа „Софија Ристић“ Топола прелази од сутра на двонедељну наставу на даљину.

Дом здравља „Свети Ђорђе“ у Тополи има све већи проблем са недостатком здравствених радника – недовољни су људски капацитети. Здравствени систем у Тополи функционише једино вољом и енергијом професионалаца, мада су буквално на измаку снага.
Због тога здравствени радници којима се прикључују и чланови општинског штаба, апелују на грађане да се што пре вакцинишу као би дошли до колективне имунизације и да се придржавају мера превенције које сви већ тако добро знамо.
Инспекције у сарадњи са полицијом појачаће контроле. На седници се могла чути, не само једногласна, већ једнодушна порука и буквално молба грађанима да се уздрже од било каквих већих скупова. Није ту само реч о кафићима или ресторанима. Одложимо било какве скупове – гужве у било ком простору. Вирус кружи око нас и никада се са сигурношћу не може рећи где ће и кога снаћи, а нарочито са каквим последицама ће се из њега извући, односно оздравити или, на жалост, можда и не.
Сетимо се само људи који више нису са нама. Само лаици ће рећи: „… боловао је и од ….“. А можемо ли се упитати да ли је том нашем рођаку, комшији, пријатељу било време да нас напусти. Зашто изазивати судбину?
Наредних дана објавиће се и списак људи који су нас заувек напустили (уз број, евентуално иницијали), а корона вирус је главни узрок томе. Хајде да се најзад сви заједно удружимо у једном и сасечемо ланац ширења вируса. Развијмо колективну свест о превенцији и одговорности.
Оставимо се предрасуда – вакцинишимо се“, наводи се у саопштењу општинског штаба за ванредне ситуације у Тополи.
ТопПрес

KOMENTARI