Корона се шири као пожар, Србија далеко од колективног имунитета

Корона се шири као пожар, Србија далеко од колективног имунитета

Корона вирус поново је почео да се шири као пожар у целом свету и то ће стићи и у Србију, која је далеко од колективног имунитета, каже директор пункта за вакцинацију на Београдском сајму Зоран Бекић.

Он је поручио да је наша земља тренутно у релативно доброј епидемиолошкој ситуацији, али да је вакцинација у последње време успорена, посебно међу младима.

Бекић наводи да је у популацији од 18 до 30 година проценат вакцинисаних свега око 18 одсто, што, истиче, није довољно.

„Када упоредимо са старосним групама у седмој и осмој деценији, где је број имунизованих више од 85 одсто, онда је све јасно. Корона се отрже контроли и ту не смемо да правимо компромис“, рекао је Бекић за ТВ К1.

Он каже да ће се, уколико се буде погоршала епидемиолошка ситуација, разматрати обавезна вакцинација, али пре свега, за здравствене раднике и друге приоритетне групе, као што су војска, полиција и запослени у државним управама.

Бекић каже да би млади у том случају могли да се поново суоче са ограничењима, попут забране окупљања или уласка у кафиће.

„Вакцинација је за мене победа науке над болести и ту нема компромиса. Бројеви показују да смо на таласу четвртог таласа и то треба да спречимо, а имамо довољан број вакцина“, поручио је Бекић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI