Горњи Милановац – Један од пионира у развоју сеоског туризма у Србији је општина Горњи Милановац која на својој територији броји чак 62 села. Добар географски положај и посебна ружа ветрова већ годинама уназад доводе нове и враћају старе посетиоце, а током протекле 2020. године дуплиран је број гостију.

„Епидемија корона вируса многе је упутила управо у рурална подручја, а у приватном смештају у околини Горњег Милановца током летње сезоне тражило се место више. Интересовање и долазак великог броја гостију наставило се током празника и зимског распуста. За боравак у домаћинствима било је могуће користити и ваучере, што је такође додатно утицало на рекордан број посетилаца“, изјавио је Десимир Ћаласан, директор ТО Горњи Милановац.

Најпосећенији локалитети су планина Рудник, Таково, Прањани, али и Коштунићи у којима се налази еко село надалеко познато по специфичном садржају за боравак – љубавним кацама.

Кацама против беле куге, фото: РИНА

„То нам је најатрактивније насеље. Има девет каца, па смо га зато прозвали и „Девет Југовића“, а свака носи назив по једном. Најчешћи гости су нам млади парови, тако да смо их прозвали и средством за борбу против беле куге. Мали, стиснут простор и велики кревет оно је што ће вас затећи ако уђете у кацу. Кажу да је осећај јединствен и нису случајно добиле назив љубавне. Гости из иностранства само желе да спавају у овим кацама. Код нас су били Кинези који су се одушевили изгледом и ентеријером, кажу да никад нешто слично нису видели“, кажу у Еко селу „Коштунићи“.

Оно што привлачи велики број посетиоца у овај крај јесте и богато културно-историјско наслеђе. Споменици, манастири Вујан и Враћевшница, али и кућа Милоша Обреновића у селу Горња Црнућа, коју је прошле године такође обишао дупло већи број туриста него што је то био случај претходних.

ТопПрес/ РИНА

Кућа Милоша Обреновића у Горњој Црнући, фото: РИНА