Љиг – И ове године на чувеној планини изнад Љига од 14. до 16. јула одржава се традиционална манифестација Косидба на Рајуцу, такмичарска моба и вашар.Најбољи косци по 54. пут одмериће своју брзину и умеће у кошењу траве.

Смотра има и међународни карактер. На Косидби су до сада учествовали косци из Француске, Исланда, Румуније, Русије, Холандије, Мађарске, Норвешке… Сваке године учествују најбољи косци из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Златну косу до сада је највише, чак седам пута – освајао Милорад Сладојевић из Мркоњић Града.

Сем најбољег косца – коме се мери брзина, ширина, квалитет, уједначеност откоса, бира се и ђидија или козбаша, косац који се најлепше одева, пева, игра, има најлепши стас…

Овогодишња приредба почиње обичајем да ђидија косу откује онолико пута колико је до тада манифестација одржано. Потом, дефиле косаца стиже на ливаде за кошење, а пре такмичења традиционално се приређује ревијално кошење траве.

Косидбу на Рајцу посети неколико десетина хиљада туриста из Србије и окружења.

А како се косачи опремају

Сви косачи облаче летњу сељачку ношњу: радне широке беле панталоне (беле гаће) и до колена дугу белу везену кошуљу, преко које се навлачи обавезан јелек. Косачи се опасују тканим шареним појасем. Гаће се упасују у тозлуке, а преко њих се обувају везене вунене чарапе и онда долазе опанци са шест реда лакованих каиша (може и мање).
Препознатљив детаљ и украс који краси и од сунца штити косаче на Рајцу је сламени шешир. Додатна опрема су бели везени пешкир, брус или белегија, вондир…

Иначе, прво такмичење косача на Рајцу се одржало када и први народни вашар, 1892. године. Како у стара времена, тако и данас, Косидба на Рајцу се увек одржава прве недеље после Петровдана. Косидба није само такмичење косача, већ приказ традиције, почев од окупљања косача, трубача, здравичара, водоноша, одласка на косидбу, косацког ручка на трави – откосу (ручак од традиционалних јела који се служи на ћилимима и белим чаршафима) – овај део је посебно атрактиван. Како некада, тако и данас се учесници облаче у народне ношње и показују своје вештине и снагу. Некада су ове мобе биле прилика и да се упознају момци и девојке, па и да се склопе бракови.

ПЕТАК, 14.07.2023.
17.00 Рајачки вашар
21.00 Апсолутно романтично – концерт

СУБОТА, 15.07.2023.
12.00 Отварање изложбе пољопривредне механизације
19.00 Фестивал фолклорних ансамбала

НЕДЕЉА, 16.07.2023.
09.00 Окупљање косача
10.00 Косачка здравица, наступ певача, играча, трубача…
11.00 Отварање Косидбе
11.15 Дефиле косача, трубача, ручконоша, водоноша ка ливадама за кошење
11.45 Демонстрација рада пољопривредне механизације
12.00 Ревијално такмичење косача
12.30 Косидба на Рајцу – такмичарски део
13.00 Међународно екипно такмичење у ручном кошењу траве
13.30 Косачки ручак на откосу
15.00 Културно-уметнички програм
Марина Стевановић и ансамбл Вез
15.30 Проглашење победника и додела признања
Трубачки оркестар Етно арт – концерт
Раде Јоровић – концерт
Гоца Лазаревић – концерт

ТопПрес/ ГЗС