Ковачевић: Вредним инфраструктурним пројектима до прве еколошке општине у Србији

Ковачевић: Вредним инфраструктурним пројектима до прве еколошке општине у Србији

Горњи Милановац – У Горњем Милановцу гради се канализациона мрежа, на девет локација а циљ је да 80 одсто ове општине буде прикључено на ову мрежу. Вредност инвестиције је пола милијарде динара, а средстсва је обезбедило Министарство за заштиту животне средине.

„Пројектована дужина трајања извођења радова је 12 месеци, а радови су почели пре месец ипо дана. План развоја Србије 2020-2025 године имплементиран је управо кроз градњу овог канализационог система, а велика подршка пружена је од министарке Вујовић која је препознала општину Горњи Милановац са спремном документацијом да започнемо релизацију од Млаковца до приградског насеља, а затим у Велеречи, Враћевшњици, Рудника и Прањана, рекао је председник општине Горњи Милановац.

Он је додао да ће на овај начин сви имати канализациону мрежу какву до сада нису имали већ у првој фази, док ће друга фаза обухватити пречишћавање отпадних вода за шта је документација већ припремљена.

Иначе, сам град пре изградње канализационог система имао је 98 посто изграђеност канализационе мреже, али како је Ковачевић истакао то је само градско подручје, док је на сеоском слика сасвим другачија.
“ На сеоском подручју канализацију уопште нисмо имали, тако да ћемо са овим пројектом канализацију добити и на сеоском подручју. Имамо спремна три нова пројекта за три села, међу којима спада и насељено место Таково и ти пројекти су у доради, навео је Ковачевић и додао да овако велики пројекти не би били реализовани без подршке државе, односно ресорног Министарства.

Поред тога, ова општина иде ка томе да постане прва локална самоуправа у Србији без дивљих депонија.
„Јуче је окончан пројекат санације свих дивљих депонија на подручју општине Горњи Милановац, а од 2017 године уведена је нова пракса да ЈКП извози смеће из свих 62 насељена места у општини Горњи Милановац и то грађане свих села у овој општини не кошта ништа, већ те трошкове сноци локална самоуправа. Са друге стране, тамо где су очишћене дивље депоније, биће постављене видео клопке и на тај начин итекако се мења еколошка свест грађана, навео је Ковачевић.

Пројекат започет пре шест месеци , са циљем да се грејање пребаци на биомасу започет је управо у Горњем Милановцу.
Пројекат ће бити завршен 1. децембра, када ће бити и прве топле пробе са нове котларнице на биомасу,а цене грејања неће бити повећаване, додао је Ковачевић.

 

 

ТопПрес/ ГЗС