Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је крајње озбиљна ситуација, јер обољевају деца, бебе и труднице од ковида и поручио да неопходан већи обухват вакцинације да би се прекинуо ланац заразе, а седницу Кризног штаба најавио је за ову недељу.

Гостујући на ТВ Пинк Лончар је навео да је 79 деце на болничком лечењу, од којих 17 беба млађих од годину дана, док су три бебе на кисеонику, као и да је од 5077 позитивних јуче – 300 деце.

Навео је и податак од јутрос да је 25 трудница озбиљно оболелих од ковида, а да ниједна није вакцинисана.

Ситуацију је оценио као крајње озбиљну и забрињавајућу, јер је вирус дошао до деце, која имају озбиљну клиничку слику па траје борба да преживе.

„Кад имате ову децу и бебе очекује се од нас да донесемо одлуке. Да прекинемо ланац преноса вируса, то је једина филозофија, како знамо и умемо“, рекао је он.

Лончар је седницу Кризног штаба најавио за ову седмицу и рекао да се мери свака одлука тако да се извуче максималан резултат са минимално последица.

Навео је да још увек нема ниједне пријаве против антиваксера – лекара, и навео да је поступак који ће се против таквих водити пред Лекарском комором за нарушавање здравља и живота људи, те да то нема везе са политиком.

Антиваксере је назвао најобичнијим неодговорним незналицама који тиме што раде угрожавају животе и здравље људи, та да су они одговорни за гужве у здравству, јер нисмо достигли вакцинацију преко 80 посто.

Антиваксере оценио је као чисту политику, јер мисле да је то подлога и терен за остваривање политичких поена.

Навео је да млади не знају зашто неће да се вакцинишу, те да ће министарство заједно са стручњацима наставити да одржава трбине да се деца едукују.

Говорећи о ковид пропусницама рекао је да се залаже да се све буде отворено и ради 24 сата, али да могу да уђу само вакцинисани или ПЦР тестирани не старији од 72 сата, наводећи да би тако требало радити и за свадбе, трибине, утакмице.

„Молим да се ујединимо око спашавања живота и здравља људи, ниједан устав ни закон није важнији од тога. Свуда ту пише да је приоритет људски живот и здравље“, рекао је он и додао да држава све ради, имамо вакцине и најновије лекове, али и да ово морамо сви ми.

Лончар је оценио да док цела Србија не буде на 80- 85 посто вакцинисаних проблем неће бити решен.

За лекове против ковида на бази МСД навео је да кад се да на време у року од 12 до 24 часа неутрализује цео вирус у целом организму, али под одређеним условима, и позвао грађане да не резонују да неће да се вакцинишу, јер постоји лек.

Министар је рекао да апсолутно сви треба да се вакцинишу и против грипа, те да се то може без последица урадити упоредо са вакцинисањем против ковида.

„Од овог момента, вакцине за грип су на свим пунктовима. Грађани у исто време могу вакцину за грип и корону, у исто време у различите руке“, рекао је он.

Рекао је да је сви који су примили две дозе, а прошло је пола године треба да приме трећу дозу, и вакцину за грип где могу да бирају између Торлакове и увозне.

„Најгоре је да се укрсте грип и корона. Има у суседним земљама већ сада изолованог грипа“, рекао је он.

Лончар је рекао да је Србија произвела 1,5 милиона прве и друге дозе Спутњик вакцина, те да ће ускоро бити донета одлука за њихову примену.

За будућу фабрику вакцина истакао је да радови напредују, објекат је под кровом, и навео да се ту неће производити само једна, већ ће се како вакцине напредују производити различите, што ће бити сигурност за грађане.

ТопПрес/ Извор: Танјуг