Топола –  Козачко друштво Козачке војске „Црноморски козачки домаћин“ организовало је  од 19.12.2020 до 19.01.2021 у удаљеном формату Међународни козачки онлајн фестивал „Светли празник Божића“, посвећен православном празнику – Божићу.

Фестивал се одржавао у пет номинација: вокална уметност; уметничко стваралаштво; кореографија; дечија креативност (цртање, моделирање итд.); Божићно јело (фотографија, рецепт). Учешће на овом фестивалу узео је и козачки пуковник и добитник највиших признања и ордена Руске федерације Срђан Срећковић из Тополе.

„Као лауреат за Национално признање Руске федерације за православну уметност и културу, пошто нисам могао лично да присуствујем на Јалти – Криму, због епидемиолошке ситуације, замолили су све нас да се онлајн представимо у смислу презентовања своје државе, града, националне кухиње. Моје слике и иконе су тамо изложене. Ја сам спремао јело по рецепту са двора Немањића од наше аутохтоне расе свиња Мангулице“, рекао је за ТопПрес Срђан Срећковић из Тополе.

Фестивал и конкурс су организовани на највишем нивоу руске академије наука и уметности за  уметнике из православних земаља.

ТопПрес

Фото: Приватна архива