Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да ће се Предлогом закона о потврђивању Уговора о зајму Пројекат даљинског грејања у Крагујевцу, између Србије и Европске банке за обнову о развој, омогућити да се угаљ у потпуности искључи из даљинског грејања у том граду.

Вујовић је у Скупштини Србије објаснила да ће се искључивањем угља из даљинског грејања значајано редуковати или елиминисати испуштање сумпор оксида и чврстих честица, смањити емисија ЦО2 и значајно побољшати енергетска ефикасност система.

„Пројекат ће бити подељен на два дела и први део обухвата расходовање старих котлова и припадајућег постројења из даљинског грејања Крагујевца, затим уградњу нових котлова за топлу воду на природни гас укупног капацтета 110 мегавата“, објаснила је Вујовић.

Према њеним речима, очекује се да радови започну убрзо након потписивања уговора о зајму.

Други део се, каже, односи на ремедијацију локације за одлагање пепела.

„Пројекат ће омогућити уклањање угља из градског система и значајно ће побољшати квалитет ваздуха у граду“, истакла је министарка.

Она је рекла да је укупно побољшање енергетске ефикасности система даљинског грејања које резултирају емисијом CO2 за 66 одсто, елиминација емисије сумпор диоксида од 556 тона годишње, смањење емисије азотоксида у виснини од 89 одсто и уштеда воде годишње за 55 одсто.

У предлогу закона пише да ће се зајам састојати из две транше, једна је од 14 милиона евра, друга је четири милиона евра.

Вујовић је говорила и о Предлогу закона о потврђивању Одлуке Мешовитог комитета између државе EFTA и Србије Број 1 из 2021.године о измени и допуни Протокола Б уз Споразум о слободној трговини између државе EFTA и Србије у вези са дефиницијом појма “производи са пореклом” и методама административне сарадње.

Вујовић каже да ће то економски допринети привреди у погледу конкурентности и изједначавања услова за пословање на међународном тржишту.

Према њеним речима, циљ законског решења јесте почетак примене алтернативних прелазних правила о пореклу робе базираних на одредбама ревидиране PEM конвенције.

Томић: Крагујевац први мења систем

Председница Одбора за финансије Скупштине Србије Александра Томић изјавила је данас да ће Крагујевац бити први од четири велика града у Србији који ће први променити систем даљинског грејања.

Говорећи о Предлогу закона о потврђивању Уговора о зајму Пројекат даљинског грејања у Крагујевцу, између Србије и Европске банке за обнову о развој, који ће омогућити да се угаљ у потпуности искључи из даљинског грејања у том граду, Томић је рекла да влада јако пуно ради на очувању животне средине.

„Од великог је значаја овај кредит, односно споразум и могу да вам честитам на једном од највећих пројеката када је реч о очувању животне средине“, рекла је Томић.

У предлогу закона пише да ће се зајам састојати из две транше, једна је од 14 милиона евра, друга је четири милиона евра.

Томић је говорећи о другим споразумима који су на дневном реду парламента, међу којима су и измене протокола споразума о слободној трговини са EFTA рекла да се то односи на олакшице када је у питању утицај конкурентности Србије и односи са EFTA-ом.

Томић је казала да је дошло до одређених промена у Мешовитом комитету и да Србија треба да усагласи своје акте.

„То су споразуми који се не односе на задуживање, али према овим правилима, Србија себи омогућава веће приходе и размену са државама у региону и са великим центрима, чиме повећавамо своје приходе и повећавамо конкурентност наших производа“, рекла је Томић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг