Крагујевац –  У присуству председнице Владе Србије Ане Брнабић и министарке правде Маје Поповић у Крагујевцу је данас свечано отворена Палата правде, која је у потпуности изграђена средствима из буџета Републике Србије.

За изградњу и опремање тог објекта држава је издвојила 3,2 милијарде динара.

У објекту од више од 25.000 квадрата смештено је 11 правосудних органа, а како је истакнуто, изградњом нове зграде створени су бољи услови за ефикаснији рад судства.

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је важност реформе правосуђа, којом се и те како унапређује судство у Србији, истакавши да ништа не би значиле велелепне зграде попут ове у Крагујевцу, да у њима нема независног и професионалног судства.

„Без истинске реформе нашег правосуђа, без независних судија, одговорног и ефикасног судства и тужилаштва осим лепоте ова зграда нашим грађанима неће значити ништа. И зато је било важно да док стварамо боље услове за рад правосудног система обезбедимо и да људи у сличним зградама широм Србије могу да раде свој посао на најбољи могући начин, одговорно и по савести не зазирући ни од кога и штитећи само грађане, ред и законе наше земље“, навела је Брнабић.

Она је подвукла да је много урађено у области владавине права и судства, али остаје и много тога да се уради.

„Да се измене закони у складу са изменама Устава, да се додатно побољша статус људи у правосуђу и обезбеди грађанима ефикаснији приступ правди“, истакла је премијерка.

Министарка правде Маја Поповић рекла је да овај савремено опремљени објекат грађанима пружа прилику да на једном месту ефикасно, брзо и са што мање трошкова обаве све послове везане за надлежности институција које се налазе у Палати правде.

„Током спровођења овог пројекта, успостављена је одлична сарадња и са локалном самоуправом, која је изградила инфраструктуру око објекта са 286 паркинг места. Ова зграда, која је једна од најрепрезентативнијих правосудних здања у Србији и региону, не само да испуњава све протоколе сигурности и безбедности, већ задовољава и све естетске и технолошке стандарде. Правосудни органи који су смештени у Палати правде надлежни су за подручје у којем живи око два и по милиона грађана Србије. А нови објекат омогућиће већу ефикасност правосуђа“, рекла је министарка правде.

Зграда има више од 100 судница и кабинета, који су опремљени по највишим стандардима и у њој ће радити 815 запослених.

Бољи услови за рад у новом објекту значиће и мање заосталих предмета, што ће, како је истакнуто, побољшати ефикасност судства за 30 до 40 одсто.

Изградња Палате правде почела је 2018. године, а радови су завршени у предвиђеном року.

Како је министарка правде најавила и у наредном периоду наставиће се тренд изградње нових правосудних објеката у Србији.

ТопПрес/ Извор: РТВ, Танјуг