Крагујевац – Због свакодневног повећања броја новозаражених, у крагујевачком Клиничком центру 10 клиника је у ковид систему.

У току је реконструкција кисеоничне мреже, коју са 12,5 милиона динара финансира Министарство здравља. Тиме ће се обезбедити још 200 места за пацијенте којима је потребна та врста терапије.

Иначе, на болничком лечењу у Крагујевцу је око 300 пацијената, пренео је РТС. Све је више пацијената, па се у Клиничком центру у Крагујевцу појачава систем за кисеоничну терапију.

Постојећи испаривач недовољан је за садашње потребе. Зато се инсталира нови, готово троструко јачи – од 400 кубика.

Појачан проток омогућава дуплирање кисеоничких места, са 200 на 400.

„Наравно да водимо рачуна да наши пацијенти буду потпуно безбедни и у том смислу смо на време планирали и очекујемо да ће целокупан завршетак радова, комплетна замена инсталација, појачање инсталације на многим ковид клиникама бити готов за неких 10 до 12 дана“, каже проф. др Предраг Саздановић, директор КЦ Крагујевац.

Не смањује се број новозаражених у Шумадији, највише у Крагујевцу

„Број новозаражених корона вирусом у Шумадијском округу не смањује се, а највећи број заражених је из Крагујевца и Аранђеловца и код њих доминира блага до средње тешка клиничка слика“, каже директор Института за јавно здравље у Крагујевцу Драган Васиљевић.

Васиљевић наводи да се сваког дана открије приближно око 300 новозаражених, већина их је из Крагујевца, потом Аранђеловца, док нешто мање из околних општина.

Он наводи да је дошло до трансмисије вируса у породицама, односно међу члановима породице и да су узрасне структуре различите, и крећу се од 20 до 50 година.

Васиљевић наводи да се срећом не повећава драстично број пријема у болницу и да их је свакодневно двоје или троје, а да се сваког дана и отпуштају пацијенти на кућно лечење.

„Углавном доминира блажа до средње тешка клиничка слика међу свим оболелима, али опет треба имати у виду да је то релативна ствар и да се мења будући да је вирус непредвидив“, каже Васиљевић.

Према последњим подацима, синоћ до 20 сати тестирања су показала да је 435 особа у Шумадији позитивно на корона вирус.

На болничком лечењу у КЦ Крагујевац је њих 206, а на респиратору их је 16.

Током претходног дана са болничког на кућно лечење је отпуштено 13 пацијената.

ТопПрес/ Извор: Танјуг