Крагујевац – На Одељењу интервентне кардиологије Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац, спроведена је прва процедура реналне денервације. Реч је о минимално инвазивној методи лечења хипертензије у којој се употребом радиоталасне аблације постиже и ефикасније снижавање крвног притиска, најчешће болести данашњице, пише Информер.рс. 

Тиме ће Клиника за кардиологију УКЦ Крагујевац постати друга здравствена установа у Србији, након Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, у којој се овакве процедуре успешно спроводе. Уводимо нову процедуру у лечење наших пацијената. Најважнији предуслов смо испунили, а то је да је ангиосала Клинике за кардиологију стручно и технички потпуно оспособљена за извођење нове методе на безбедан и ефикасан начин. Реч је о лечењу групе пацијената са највећим факторима ризика за кардиоваскуларну смртност, а то су људи са повишеним крвним притиском, истакао је проф. др Владимир Здравковић, руководилац Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац.

Ренална денервација (РДН процедура ) може се спроводити код свих здравствених стања код којих се среће срчана слабост, опструктивни прекид дисања у току сна, поремећај срчаног ритма, метаболички синдром и слично.

РДН процедура спроводи се у Србији једино на Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње, одакле долазиж др Саша Хинић, интервентни кардиолог који успешно обавља ову процедуру и који је у својству консултанта- едукатора, извршио прву реналну денервацију са тимом интервентних кардиолога Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац, на челу са доц. др Иваном Симићем.

Идеја је да методу, коју са успехом спроводимо у Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње праткично пренесемо и у Универзитетски клинички центар Крагујевац. Реналном денервацијом мањује се вероватноћа појављивања шлога, срчане слабости и смањује се смртност код пацијената који имају артеријску хипертензију.

Процедура се рефундира од стране Републичког фонда за здравствено осигурање у комплетном износу, рекао је др Саша Хинић, интервентни кардиолог из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње Сваки пацијент који буде подвргнут процедури реналне денервације, биће пре интервенције детаљно процењен од стране вишечланог конзилијума који чине: интервентни и неинтервентни кардиолог, ендокринолог, нефролог, анестезиолог и по потреби, психијатар или лекари других специјалности.

Свим пацијентима биће урађен 24-часовни амбуланторни ЕКГ мониторинг, ЦТ реналних артерија и надбубрежних жлезда и комплетно испитивање за секундарну хипертензију. РДН процедура се обавља у аналгоседацији, уз присуство анестезиолошког тима.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс