foto-profimediafoto-profimedia

Услов за добијање сагласности породице да донира органе за трансплантацију су поверење у лекаре и беспрекорно функционисање система. Управо тиме се могу похвалити у крагујевачком Клиничком центру, који је ове године реализовао четири донорства.

Више од тридесет година уз помоћ лекара крагујевачког Клиничког центра и породице Наташа Мијаиловић се борила са болешћу. „Мама змај“  није се предала ни док је била на дијализи. Шансу за нормалан живот добила је захваљујући хуманости породице од чијег је преминулог трансплантиран бубрег.

Наташа Мијаиловић из Крагујевца сматра да су велики људи они који се одлуче на такав корак.

„Увек помислим на своје најближе и на некога ко је мени омогућио да будем са својим најближима, то је велика ствар“, напомиње Мијаиловић.

За добијање сагласности од породице да донира органе пресудно је поверење да су лекари учинили све да пацијент преживи и без дилеме установили мождану смрт.

Др Небојша стевановић, анестезиолог координатор, каже да када дође до тачке без повратка прво се обавести породица.

„Потом се о томе разговара, па се приступа утврђивању мождане смрти“, наводи Стевановић.

Према његовим речима, то је егзактна метода са којом нема недоумица.

Потврђује се са шест клиничких тестова, једним атропијским и једним апнеа тестом, да би се тек касније приступило инструменталном утврђивању, тачније потврди мождане смрти, објашњава Стевановић.

Тада почиње борба за нових пет живота које могу да спасу донирани органи. Секунде су важне, подиже се цео здравствени систем. Из крагујевачког Ургернтног центра наводе случај где су експлантирани органи за мултидонорску трансплантацију.

„Органи су стигли у трансплантациони центар за 62 минута под полицијском пратњом, то је довољан знак да је Министарство здравља и Управа за биомедицине поставила систем онако како треба“, каже координаторка и директорка крагујевачког Ургентног центра доц. др Тања Лазаревић.

Све што радимо треба да има своје место, време и начин, да не изостане оно што је крајњи циљ – продужење живота онима којима је орган потребан, иситче др Лазаревић.

Захваљујући организацији и поверењу породица у лекаре, крагујевачки Клинички центар афирмише донорство и развија регионални систем.

„Опште болнице које гравитирају Клиничком центру Крагујевац подстичемо да свој систем унутар својих донорских болница појачају да повећамо број донора у целокупном региону који покрива Клинички центар Крагујевац“, указјуе в. д. директора те здравствене установе Предраг Саздановић.

То је пут да Србија постане чланица Еуротранспланта, јер због малог броја донора наши пацијенти не могу да рачунају на трансплантацију органа од донора из других крајева света.

ТопПрес/ Извор: РТС