arhivaa-foto-kragujevac.rsarhivaa-foto-kragujevac.rs

Стара црква данас, други дан Тројица, обележава храмовну славу Силазак Светог Духа на Апостоле, а данашњи празник је и литија града Крагујевца.

Његово Преосвештенство еписком Шумадијски Господин Јован служио је јутрос Свету архијерејску литургију у Старој цркви, уз саслужење свештенства.

Вечерње богослужење почиње у 17 часова, у чијем наставку из црквене порте креће литија централним градским улицама.

Литија ће проћи улицама 27. марта и Краља Петра И до Крста у Пешачкој зони, потом наставља до Трга војводе Радомира Путника и улицама Краља Александра, Кнеза Милоша, Илије Коловића, Вука Караџића и делом улице Кнеза Михаила до Старе цркве. По повратку у порту Старе цркве биће одржан пригодан културно уметнички програм.

Стара црква подигнута је 1818. године и иако мала, била је и остала ослонац, место окупљања и место доношења важних одлука. Кнез Милош као ктитор овог храма није жалио материјална средства и ангажовао је најбоље мајсторе за градњу, док је уређење ентеријера поверено италијанским мајсторима. Задужбина кнеза Милоша реконструисана је неколико пута, а 1829. године први пут су се огласила и звона са ове цркве.

ТопПрес/ Извор: ИнфоКГ, Бранко Вукашиновић