Министарство рударства и енергетике ће крајем јануара расписати нови позив за све општине и градове за учешће у пројекту повећања енергетске ефикасности, односно замене столарије.

У првом позиву који се реализује, учествује 67 општина, а у току ове године планирано је више средстава и очекујемо да се пријави још више локалних самоуправа и грађана, изјавио је гостујући на РТС-у Зоран Лакићевић, државни секретар Министарства рударства и енергетике.

„Подсетићу да половину средстава даје држава, односно Министарство и локална самоуправа, а половину грађани. Доношењем Закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије направљен је оквир за реализацију националног циља, а то је смањење потрошње енергије. Пројекте које смо започели током прошле године су само почетак. Имамо довољно средстава у буџету, такође сарађујемо са бројним међународним финансијским институцијама. Циљ је да грађани остваре уштеде у потрошњи електричне и топлотне енергије, да имају ниже рачуне и да уједно чувамо животну средину“, казао је Лакићевић.

Он је рекао да је Министарство први пут у Србији започело програм доделе субвенција за постављање соларних панела за домаћинства, да учествује 37 градова и општина, а да ће ускоро бити позив и ка грађанима који желе да учествују у овом пројекту, те да је начин финансирања исти – 50% средстава даје држава, 50% грађани, наводи се у саопштењу.

ТопПрес/  Извор: РТВ