Топола – Православни хришћани данас обележавају Бадњи дан. За овај празник везују се бројни обичаји а један од њих је и одлазак у шуму пре свитања по Бадњак. У Тополи се обичај сече Бадњака традиционално већ дужи низ година, организовано обележава на Опленцу у присуству принца Михаила Карађорђевића. И управо са овог места где се некада писала историја сваке године се у свет пошаље јединствена слика.

Фото: ТопПрес

„Задужбина је једина у Србији која на овај начин обележава Бадње јутро, од 1991. године организовано се окупљамо на Опленцу и сечемо бадњак и по томе смо јединствени. После окупљања у Петровој кући и загревања уз шумадијски чај, представници Општине, Задужбине, династије Карађорђевић и бројни грађани наше Тополе, одлазе у опленачку шуму, у сечу бадњака. Појединачна, тзв. дивља сеча није дозвољена јер би се шума уништила, а ми у наредним годинама планирамо да  организујемо и неку садњу како би наши млади могли да наставе традицију“ каже за ТопПрес управник Задужбине Краља Петра I на Опленцу Драган Рељић.

Принц Михаило сече бадњак, фото: ТопПрес

Обичај да Тополци баш на овом месту секу бадњак везан је за краља Петра који је увек присуствовао овом свечаном чину. Традицију сече бадњака на Опленцу дужу од једног века коју су започели Карађорђевићи, сада наставља принц Михаило, син принца Томислава.

Председник општине са својим наследником, фото: ТопПрес

Принц Михаило је остао са својом супругом принцезом Љубицом и кћерком Наталијом да живи у Тополи али не само да живи већ и да настави традицију и обичаје које су зачетници династије спроводили. Како с’ поносом истичу грађани Тополе, овај обичај се и одржао захваљујући принцу који је на овако важне празнике са својим суграђанима.

Фото: ТопПрес

Организована сеча бадњака на Опленцу и окупљање уз шумадијски чај увод су у наставак обичаја који се спроводе на Опленцу. После сече бадњака челници локалне самоуправе уносе бадњак у зграду општине. На Бадње вече у Тополи са почетком од 18 часова одржаће се вечерња служба у цркви  Светог Ђорђа на Опленцу, након чега ће од 19 уследити подела пакетића најмлађима уз ватромет.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
One thought on “Краљев обичај постао традиција у Тополи: Принц пресекао Бадњак па за њим и остали (ФОТО, ВИДЕО)”
  1. Neki od učesnika seče badnjaka su iz neznanja sekli jelke !!!???

Comments are closed.