Краљевски комплекс на Дедињу поново дочекује посетиоце. Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина свечано су данас отворили туристичку сезону за 2023. годину и позвали све заинтересоване да се придруже обиласцима које организује Туристичка организација Београда. Догађај је почео минутом ћутања, у сећање на изгубљене животе у прошлонедељним трагедијама, саопштено је из службе за односе с јавношћу.

„Свих претходних година ова отварања увек су била радосна и срећна, али сада је над нама сенка ужасне трагедије која нас је задесила прошле недеље. Није лако вратити се редовним обавезама након нечег тако страшног. У данима који су уследили након тог ужасног чина, наша канцеларија примила је неколико позива из разних школа. Питали су да ли смо отворени за посете, са надом да ће то „помоћи деци да скрену пажњу са трагедије“. Никада не смемо нити можемо заборавити шта се догодило. Oвакве речи су нешто што нам даје наду дабар мало, можемо помоћи деци да лакше преброде све ово.

Краљевски комплекс је посебно место, богато историјом и наслеђем мојих предака. Желим да људи у Србији и свету могу да виде и осете сву историју и традицију коју има наш породични дом. Веома је важно да се то пренесе на наше млађе генерације. Ако се не поносимо својом славном прошлошћу, ако нисмо ми ти који је негујемо и преносимо даље сазнања и чињенице о њој, нико други то неће учинити уместо нас. Организовани туристички обиласци су најбоља прилика да се види ово прелепо место, осети наша славна прошлост и научи нешто ново“, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

Господин Миодраг Поповић, в.д. директора Туристичке организације Београда, захвалио се Њиховим Краљевским Височанствима на сарадњи и још једном истакао да је Краљевски комплекс једна од највећих туристичких атракција Београда. „Надамо се да ћемо на овај начин употпунити већ богату понуду нашег града. Посете Дворском комплексу су један од најпосећенијих програма, које су и добар начин да се наши грађани подсете, а страни упознају са историјом Србије и Београда“, рекао је г. Поповић.

Представнике медија који су се придружили првом обиласку у Краљевском Двору дочекали су Њихова Краљевска Височанства и господин Поповић. У пратњи професионалног туристичког водича, имали су прилику да уживају у истом обиласку који ће и туристи имати када дођу у посету – Краљевском Двору, Белом Двору, Краљевској капели Светог Андреја Првозваног и Краљевском парку.

Туристе ће, када им то обавезе буду дозвољавале, дочекати Престолонаследник и Принцеза. Обилазак је пријатна шетња у трајању од сат и по, за упознавање са историјом, заоставштином и културом наше земље. Пре повратка Краљевске породице у Србију, Краљевски комплекс био је затворен за јавност, а отварање за туристе била је једна од првих важних одлука Њ.К.В. Престолонаследника Александра.

Туристичка организација Београда (ТОБ) организује обиласке Краљевског комплекса сваког викенда суботом у 9.30 и 12.30 часова. Улазница купљена код Туристичке организације Београда укључује организовани аутобуски превоз од Трга Николе Пашића до Краљевског комплекса – окупљања за превоз су у 9.30 и 12.30 часова. Цена улазнице је 1500 динара. Број посетилаца у групи је ограничен на највише 30.

За информације и резервације туристи треба да посете Туристички информативни центар у Београду, Кнез Михаилова 56, телефон: 011 26 35 622, мејл: bginfo.knezmihailova@tob.rs, вебсајт www.tob.rs.

Школе, студенти и удружења пензионера могу да обиђу Краљевски комплекс на Дедињу у најављеним групним посетама сваког радног дана од 9 до 15 часова уз обавезно обавештење Канцеларији Њ.К.В. Престолонаследника Александра најмање 7 до 10 дана унапред, на телефон +381 11 306 4014 или путем и-мејла: kancelarija@dvor.rs. Свака група мора да се састоји од најмање 10 а највише 40 посетилаца. Вебсајт: www.dvor.rs

 

ТопПрес