Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина уручили су данас у Белом Двору 55 инвалидских колица за установе и организације широм Србијеу присуству Њ.Е. Кристофера Хила, амбасадора Сједињених Америчких Држава, и донатора. Ово је наставак дугогодишње подршке Њихових Краљевских Височанства установама и организацијама у Србији и потребама особа са инвалидитетом, каже се у саопштењу за медије.

Ова вредна донација омогућена је захваљујући Фондацији Вилчер (Фондација „Инвалидска колица“) и њеном председнику Дејвиду Берингу, који дуги низ година подржавају напоре Њихових Краљевских Височанства да пруже помоћ грађанима Србије, као и великодушности чланова Ротари клуба из Северне Каролине и Лос Анђелес / Сан Дијего области САДа, који су прикупили неопходна средства за овај пројекат. Поред инвалидских колица, Принцеза је овом приликом поделила и играчке деци са инвалидитетом.

У Србију је у оквиру ове донације стигло укупно 270 инвалидских колица, укупне вредности од преко 150.000 долара, од чега ће 215 колица испоручити Фондација Ана и Владе Дивац за Дом здравља Ужице и Дом за старе у Београду, а Фондација Принцезе Катарине је данас уручила 55 инвалидских колица представницима 8 установа. Уручењу које је организовано у Белом Двору присуствовали су и Њ.Е. Кристофер Хил, са супругом г-ђом Џули Хил, Проф. др Александар Љубић, члан Краљевског медицинског одбора, као и чланови Ротари клуба из САД, предвођени г. Ричардом Фландерсом, дистрикт гувернером Ротари клуба, који су својом великодушношћу све ово и омогућили. Г. Фландерс се овом приликом и обратио и говорио о хуманитарним активностима Клуба.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар се, као домаћин, обратио присутнима, истакавши велики значај ове донације, која ће пружити преко потребну помоћ особама са инвалидитетом, који користе инвалидска колица. Његово Краљевско Височанство је изразио захвалност господину Берингу, Фондацији Вилчер и америчком Ротари клубу на њиховом великодушном доприносу и препознавању значаја рада и залагања Принцезе Катарине и њене Фондације.

Њ.Е. господин Кристофер Хил похвалио је овом приликом Њено Краљевско Височанство и њену Фондацију за сву помоћ коју пружају грађанима Србије. Такође је рекао да су ови велики напори веома цењени и да ће у будућности донети још више добробити онима којима је помоћ најпотребнија.

Господин Беринг, председник Вилчер Фондације, у свом говору је рекао да је веома срећан што наставља рад свог оца, претходног председника Фондације, који је започео сарадњу са Принцезом Катарином за добро народа Србије. Изванредна сарадња Фондације Вилчер и Фондације Принцезе Катарине дуга је више од деценије – прва донација испоручена је 2006. године када је заједничким радом обезбеђено 280 инвалидских колица за здравствене установе у Србији. Престолонаследник и Принцеза су веома поносни што су већ дуги нз година чланови Саветодавног одбора Фондације Вилчер.

„Инвалидска колица су неопходно средство за живот особама са инвалидитетом; она су им потребна да би могли да раде, обављају свакодневне активности и имају самосталан живот. Од изузетне је важности да се инвалидска колица обезбеде онима који сами не могу да их приуште.

Поред помоћи установама и организацијама, желимо и да подсетимо на потешкоће са којима се особе са инвалидитетом суочавају у свакодневном животу. Зато је веома важно да се што више људи укључи у ову акцију, како би се подигла свест читавог друштва. Само на тај начин, када смо уједињени да пружимо подршку, можемо да обезбедимо светлију будућност деци и особама са инвалидитетом. Желим да их видим као равноправне чланове друштва и сигурна сам да сви делите моје мишљење.

Многи велики људи су управо из инвалидских колица остварили значајна достигнућа и дали огроман допринос свету и човечанству. Многи људи мењају свет на боље у инвалидским колицима, и њихова постигнућа ће обележити нашу будућност. Ови тихи хероји, милиони широм света и хиљаде у Србији, који брину и доприносе себи и својим породицама, заслужују нашу помоћ и подршку“, истакла је Њ.К.В. Принцеза Катарина у свом говору.

Установе које су данас добиле донације су: Специјална болница за психијатријске болести „Горња Топоница“, Савез за церебралну и дечију парализу Србије, Дом за децу и лица ометена у развоју „Др Никола Шуменковић“ из Стамнице, Дом за децу и омладину без родитељског старања „Христина Маркешић“ из Алексинца, Центар за заштиту одојчади, деце и омладине Звечанска из Београда, Основна школа „6. октобар“ из Кикинде, Дом за смештај одраслих лица Кулина и Удружење за пружање подршке породицама са децом са потешкоћама у развоју „Сидро“ из Крагујевца. 

ТопПрес