smart

Топола – Влада Изљамовић из Тополе већ десет година осмишља и организује креативно едукативне радионице за предшколце и ученике трећег и четвртог разреда са територије општине Топола. Према његовим речима, из године у годину, интересовање је све веће па се овакве радионице организују по три пута годишње.

„Обично имамо пролећне, јесење и новогодишње радионице, у којима учествује око 150 малишана. Ових дана организовали смо радионице које су посвећене животној средини и рециклажи кроз различите сегменте. Деца су веома радознала, присутна је позитивна енергија, имају доста питања о води, земљишту, загађењу, причамо о различитим примерима из свакодневног живота. Учимо их како се чува средина у којој живимо, шта је добро а  шта лоше. Директорка библиотеке у Тополи нам је изашла у сусрет па користимо једну просторију у библиотеци где се окупимо и дружимо“, рекао је за ТопПрес Влада Изљамовић, инжењер заштите животне и радне средине, идејни творац и организатор радионица у Тополи и нагласио да сва деца која посећују ове радионице имају од библиотеке поклон бесплатно чланство у библиотеци „Радоје Домановић“ у Тополи.

Влада већ десет година организује радионице за најмлађе у Тополи, фото: ТопПрес

Он објашњава да су на радионицама деци доступне пластичне флаше, чаше, лепак, папир, како би кроз игру ови малишани направили нешто што могу искористити у свакодневном животу.

„Идеја нам је да науче нешто ново кроз игру, да направе себи неку играчку, или нешто корисно нпр. држач за оловке, обележивач за књигу, табуре за седење, наруквицу од сламчица. Деци је то увек занимљиво, у њима пробуди машту и  креативност.  Све што заједнички осмислимо и направимо  у њима буди свест да није све за бацање већ да се кроз игру може  искористи. Сматрам да им је злата вредно јер у школи све науче али тај креативни моменат је сведен на минимум“, каже Изљамовић.

Позитивна енергија и тимски рад на радионицама, фото: ТопПрес

На креативно едукативним радионицама, Влада често одради експерименте, кроз које деци на практичном примеру објасни у чему је разлика између домаћег и индустријског производа. Зашто је најздравија мамина и бакина кухиња, како на једноставан начин уз помоћ соде бикарбоне могу утврдити да ли у соку има довољно воћа или не.

Експерименти су увек деци занимљиви, фото: ТопПрес

„Уколико епидемиолошка ситуација буде дозволила до краја октобра са предшколцима планирамо да одрадимо  јесење мотиве и упознавање са библиотеком. Пошто већ имамо традицију одржавања, у будућности ја и моја сарадница Гоца која ми помаже на радионицама  желимо да се мало вратимо у нека ранија времена, па да деци покажемо шта се прави од глине, како се тке, везе“, истиче Влада.

Учитељица Слађана Делић из ОШ „Карађорђе“ наглашава да је овакав вид рада са децом веома користан.

„Четврти разред има предмет чувари природе, тако да су већ упознати са овом тематиком. Ипак, кроз ове радионице  они испољавају креативност и стварају нешто ново“, каже учитељица Слађана.

ТопПрес

Предмети направљени од пластике и папира, фото: ТопПрес