Удружење „Сачувајмо пчеле“ и Фитосанитарна инспекција Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, укључени су у акцију заштите пчела у Србији од тровања опасним материјама, а траже и помоћ МУП-а и измену закона.

Акција ће трајати током читаве пчеларско пашне сезона, а казне су огромне ако се лабораторијском анализом утврди да је биље третирано опасним отровом, неоникотиноидом.

Ово је, у виду упозорењима пољопривредницима и воћарима, сада у време цветања и прскања биља, упутило Удружење „Сачувајмо пчеле“ из Јагодине, кога је потписао председник Дејан Марковић, уз напомену да су ова средства „неретко фалсификована“.

Неоникотиноиди, у средствима за заштиту биља, која стижу кријумчарењем, углавном са далеког истока, остваљају огромне последице на медонсону пчелу у Србији, потпуно су уништиле преко десет хиљада врста инсеката а европског бумбара на нашим просторима готво више и да нема.

У Удружењу, речено је Тањугу, да се „продаја одвија и преко друштвених мрежа и форума“ а кријумчари, у последње време, су трговину организовали „користећи апликације вибер на андроид телефонима“.

Посебно упозоравају на уљању репицу, прву озбиљнију пашу, на коју пчелари селе пчеле.

Удружење „Сачувајмо пчеле“, које је и чланица коалиције Еврпоске уније „Саве тхе беес“, упозорава пољопривреднике и воћаре, да су пчеле веома важан фактор у опрашивању биљака. Њиховим тровањем знатно се умањују приноси.

Истичу, и да у сарадњи са Министарсвом пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и са Фитосанитарном инепскецијом, подузимају мере контроле засада, пре свега индустријског биља, уљане репице и сунцокрета, и траже помоћ и МУП.

– Трговина опасним материјама, у овом случају пестицидима, је кривично дело, њихова купопродаја такође и из тих разлога потребна нам је потпуна сарадња са МУП, као и промена закона у вези самовољног третмана са непознатом дозом употребе ових средстава која могу озбиљно да угрозе и здравље људи – објашњавају у Удружењу.

Они наводе да је Фитосанитарна инспекција Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде решена да ове године направи превентивне акције провере засада уљане репице и сунцокрета широм Србије на присуство неоникотиноида.

Као партнер акције, која ће трајати током читаве пчеларско пашне сезоне укључено је Удружење „Сачувајмо пчеле“, чији је задатак да инспекцији достави тачно одређене локације са којих ће бити узети узорци и послати у лабораторију на анализу.

Сви трошкови анализа узорака обезбеђени су из будзета Управе за заштиту биља. Уколико се анализом покаже да је биље третирано неоникотиноидима, казне су огромне, а страдење пчела пада на власнике парцела, на којим је коришћен овај препарат.

У Удружењу верују, иако је територија велика, да неће бити препрека да се узму узорци са многих парцела и поживају упомоћ „грађане, пчеларе и савесне пољопривреднике“.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/Тањуг