Чачак – Сутра и прексутра на устаничком Љубићу, поред цркве Кнеза Лазара и каменог белега Танаска Рајића одржаће се Царски и Танаскови дани, манифестација посвећена српској традицији и култури. Окупиће се и Срби из расејања, а први пут организован је Фестивал такмичарског карактера, дечије родољубиве и народне песме.
Програм почиње у 16 часова парадом витезова, након чега од 18 часова креће културно – уметнички програм где ће наступити историчари, књижевници ,а биће приказане сцене из филма Српско срце Јоханово, а обратиће се и аутор романа Веселин Џелетовић.

Овога пута, директор Музеја рудничко таконског краја, историчар Александар Марушић говориће о још једном јунаку са побрђа Србије који се истакао у борби против Турака, Милић Дримчић, пореклом из села Теочин,а у програму ће говорити и књижевници попут Ђорђа Сибиновића. На Царским и Танасковим данима наступиће и најбољи гуслари, Милан Дашић као и једини живи епски песник Славко Перошевић. Из Крајине нам стиже певачка група Тромеђа,а из Грачанице нам стиже Вера Столић која че одржсти концерт.,а наступиће и КУД Стара Молдавија из Румуније.

Наступиће и сјајна крајишка група Тромеђа,која ће тиме најавити свој концерт у суботу дан касније. Први фестивал дечије родољубиве песме такмичарског карактера заказан је за 19 сати а након њега сјајна солисткиња Вера Столић, светска првакиња у етно певању одржаће концерт.

Представиће сеједан од петорице најбољих гуслара данашњице Милан Дашић као и једини живи епски песник Славко Перошевић.

Дан касније заказани су њихови наступи на великој позорници, али и концерт крајишке групе Тромеђа, док ће у 17 сати заиграти КУД из Румуније Стара Молдавија.

 

 

ТопПрес/ ГЗС