Сименс Мобилити Србија испоручује први трамвај за град Нирнберг у потпуности произведен у крагујевачкој фабрици, саопштено је данас из те компаније.

Како наводе, то је први од укупно 12 трамваја који ће се у Србији градити за потребе тог немачког града.

Заједно са метро возовима Г1 које такође испоручује Сименс Мобилити, Авенио трамваји произведени у Шумадији ће такође бити суштински део модернизације јавног градског превоза у који Нирнберг активно улаже.

У саопштењу се наводи да је монтажа тог контигента трамваја почела на лето 2021. године, а производња је у току.

Авенио трамваји засновани су на модуларном приступу проверених система и компоненти који омогућавају прилагођавање потребама купаца, што за Авенио Нирнберг подразумева – дужину возила од 36,9 метара, ширину возила од 2,30 метара, максималну брзину од 70 километара на час и капацитет за смештај 218 путника.

Фабрика у Крагујевцу је почела са производњом компоненти за Сименс Мобилити возила у лето 2018, а 2020. је преузела завршну монтажу и пуштање у рад комплетних шинских возила, тј. Авенио модела трамваја за одабране пројекте.

Нирнберг је трећи град у Европи чије Авенио трамваје испоручује крагујевачка фабрика.

Тренутно Сименс у Србији запошљава више од 850 запослених.

Фабрика такође има инжењерски центар који привлачи врхунске локалне инжењерске таленте, дајући важан допринос производном и инжењерском отиску компаније Сименс Мобилити у Европи, додаје се у саопштењу компаније.

ТопПре/ Извор: Танјуг