Кризни штаб: Без ублажавања мера, старији основци и средњошколци у школама од 19. априла

Кризни штаб: Без ублажавања мера, старији основци и средњошколци у школама од 19. априла

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон оценио је данас да је епидемиолошка ситуација „изашла из ванредне“, и да долази до пражњења болница, а када је реч о одлукама, потврђено је да се старији основци и средњошколци враћају у школе од 19. априла, док се није расправаљало о мерама за предстојеће празнике.

Кон је рекао и да је, као вид подршке туризму, Кризни штаб одлучио да буде изједначена цена PCR тестирања за наше грађане и странце.

Одлучили су такође да се може кренути у припреме када је реч о такмичарском делу Београдског маратона, који би требало да се одржи у јуну.

„Других мера нема“, рекао је Кон новинарима.

Кон: Разговарано о угоститељским објектима, без икакве одлуке

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да су разговарали о отварању угоститељских објеката, али да није донета никаква одлука.

Како је рекао новинарима након седнице у Палати Србија, отварање угоститељских објеката зависи од епидемијске ситуације, а јасно је да то мора да буде безбедно и да може да се спроведе само уз строго придржавања мера, првенствено ношења заштитне маске.

“Када ће то бити, зависи од ситуације и углова гледања. Нису нам једнаки ставови по том питању и биће о томе још размене мишљења, али за сада смо без одлуке”, казао је доктор Кон.

На питање када ћемо моћи да се вратимо нормалном животу, као што је случај у Израелу, он каже да је за то код нас још увек рано и да зависи од броја имунизованих, односно од броја људи којима је после ревакцинације прошло три недеље.

“Морамо да дођемо до тога да имамо имунизованих 3,5 милиона људи. Ми имамо преко милион, три милиона датих вакцина, људи са две дозе 1,2 милиона, а људи са једном 1,8 милион. Нисмо још дошли у ту ситуацију и треба нам да имамо минимум два пута више имунизованих да бисмо дошли у ту ситуацију”, казао је Кон.

Одговарајући на питање да ли се разговарало о мерама за предстојеће празнике, он је казао да данас о томе није било разговора, као и да не очекује да ће се о томе причати.

“Очекујем да ће сви јасно упутити апел да се избегавају контакти, али то је само моје мишљење, није било расправе на ту тему”, казао је Кон.

Упитан да прокоментарише изјаву министра здравља Златибора Лончара који је рекао да је Србија прва набавила вакцине јер је учествовала у испитивањима, Кон каже да на то не може да одговори, али да по његовим сазнањима у нашој земљи није било никаквих испитивања.

На питање зашто је донета одлука да се ђаци врате у клупе иако је и даље на дневном нивоу велики број новозаражених, Кон каже да, ако би се по томе и тако одлучивало, никада не би било време за то.

„Ризик постоји, мислим да су се све мере показале и корисним и успешним, затварање је било да британски сој када стигне, а стигао је, не захвати школски узраст“, казао је др Кон и додао да следи и распуст 30. априла тако да вирус не може толико да се подигне за то време.

Ђаци ће наставу похађати по моделу од 1. септембра – по сменама, са мање ученика у одељењима, уз обавезу ношења маски.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, ФоНет

KOMENTARI