Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио након седнице Кризног штаба да је број грађана позитивних на коронавирус све већи и већи, епидемијска ситуација изразито је тешка и ванредна.

Када је реч о почетку наставе у школама, Гојковић је рекао да су најближе решењу да школа у целој Србији почне као што је већ одлучено за Војводину – у основној школи непосредна настава, а у средњој комбиновано.

На основу истраживања у свету и увида домаћих стручњака, донета је одлука да је за примање треће дозе вакцине довољно да прође три месеца од примања друге.

Скраћује се време изолације за заражене са десет на седам дана, навео је Гојковић.

Свима који желе да се тестирају на сопствени захтев биће смањена цена пи-си-ар теста са девет на шест хиљада динара, а цена антигенског са 3.500 на 1.800 динара.

Гојковић: У Војводини 8 одсто здравствених радника заражено

У овом тренутку је осам одсто здравствених радника у Војводини заражено короном, док је у Србији заражено 10 одсто, рекао је покрајнски секретар за здравство Зоран Гојковић.

Поручио је да се што већи број специјалиста укључи у прегледе пацијената и навео да је највећи терет на здравственим радницима, јер , како каже, један лекар у току смене прегледа од 40 до 50 пацијената.

Гојковић је закључио да је у борби против пандемије најважније да се што мањи број пацијената зарази у једном тренутку.

Он је упозорио да је међу зараженима највише радноактивних и младих људи.

„Лекари лече све и здравствени систем функционише, али је неопходно да се поштују епидемиолошке мере“, рекао је Гојковић.

Казао је и да је у Србији 58,6 вакцинисаних првом дозом, те поручио да је држава урадила све како би сви пацијенти били збринути.

Нема још потребе за четвртом дозом

Гојковић је поручио да још нема потребе за четвртом дозом у Србији.

У изјавама за медије након седнице Кризног штаба Гојковић је објаснио да се све одлуке о вакцинацији доносе у складу са научним истраживањима, додајући да за сада нема научних потврда да је потребна четврта доза.

„Полако са четвртом дозом“, казао је Гојкових.

Позвао је све грађане да се вакцинишу и поновио да је то неопходно како би се сузбило ширење вируса.

ТопПрес/ Извор: РТС, РТВ, Танјуг