Кризни штаб: Од сутра раде и угоститељи у затвореном, уз поштовање мера

Кризни штаб: Од сутра раде и угоститељи у затвореном, уз поштовање мера

Од сутра угоститељски објекти у затвореном могу да почну да раде, до 22 сата, уз 50 одсто попуњености капацитета, уз поштовање дистанце од 1,5 до два метра и без музике, потврдио је након седнице Кризног штаба епидемиолог др Бранислав Тиодоровић. Та мера ступа на снагу сутра од поноћи.

Тиодоровић је рекао да је седница Кризног штаба данас била кратка, али врло корисна.

„Имали смо пет, шест дана одмора и искористили смо то на најбољи начин. Било је лепо време, много опуштања, а здравствени систем је и даље спреман да за, око седам до 10 дана очекује појаву новооболелих, али не као што је био случај у претходном периоду“, рекао је Тиодоровић и додао да је опрез код медицинског дела Штаба нормалан, те да верује да га сви разумеју.

„Вирус је ту, у нашем окружењу, присутан је и нисмо завршили с њим. Све остало што би могло бити предмет разговора, имаћемо на следећој седници наредне седмице, када ћемо на основу података, и после викенда, оценити ситуацију и да ли можемо очекивати да буде смиривања ситуације, са мање новооболелих“, рекао је Тиодоровић.

Он је додао је, ипак, висок број смртних исхода као последица корона вируса.

Наши вакцинисани грађани из иностранства могу у Србију слободно

Тиодоровић је рекао да је данас донета одлука да наши грађани који живе у иностранству, а тамо су уредно вакинисани, могу да уђу у земљу без ограничења.

Он је на конференцији за новинаре после седнице кризног штаба рекао и да се очекује да ће земље из којих долазе то исто применити и према нама, односно увести реципрочне мере.

Упитан о дигиталним ковид сертификатима о вакцинацији, Тиодоровић је рекао да смо на правом путу и да су наши сертификати похваљени од неких земља и Европске комисије.

„Надамо се да ће бити прихваћени у потпуности и да ћемо имати рационалну методу која ће нам помоћи да комуницирамо лакше, а и да путујемо“, рекао је Тиодоровић.

Попуштање мера уз велики опрез

Тиодоровић је изјавио да се прераним попуштањем мера не сме направити грешка и да се томе мора приступити са великим опрезом.

„Мора се ићи опрезно и постепено на основу егзактних податка здравственог система, клиничара и оцена свих служби“, рекао је Тиодоровић на конференцији за новинаре после седнице Кризног штаба одговарајући на питање да ли постоји свеобухватни план о релаксирању мера крајем маја.

Он је рекао да ће се о томе размишљати у наредном периоду и верује да ће до конкретизације доћи за 15 до 20 дана, али напомиње и да се све не може увек испланирати.

Тиодоровић је рекао и да се са одлуком о отварању ноћних клубова и раду угоститељских објеката после 22.00 сата мора још сачекати и да се таква одлука мора донети веома пажљиво.

Он је рекао да је то тежак проблем који је прошле године довео до веома озбиљне ситуације и верује да су људи који раде у тим објектима свесни опасности које постоје.

„Они су припремљени за почетак рада, али сачекаће још мало. Када будемо имали, на пример, испод сто новопозитивних на дневном нивоу можемо да пустимо да све нормално функционише“, нагласио је Тиодоровић и додао да када се постигне колективним имунитет од 60 до 70 одста, може се нормално живети, као што је то сада у Израелу.

Рекао је и да на Кризном штабу нису разматрани други захтеви о окупљањима или прославама, и да и даље вази мера да нема окупљања више од пет особа на једном месту уз поштовање свих правила.

Када су у питању бенефити за оне који су вакцинисани Тиодоровић је поновио став да свака одлука о бенефитима мора бити у складу са медицинским мерама и са правним нормама и у складу са заштитом људских права.

„Ради се на томе да и они који из оправданих разлога нису могли да се вакцинишу морају да имају одређене бенефите уз негативан ПЦР тест“, казао је Тиодоровић.

Епидемиолог Предраг Кон уочи седнице

Морамо да будемо опрезни, јер чим се опустимо то се види за недељу дана, каже Кон.

Епидемилог Градског завода за јавно здравље у Београду и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за Јутарњи програм да смо изашли из неповољне ситуације, па смо сада у несигурној епидемиолошкој ситуацији.

„У наредним данима имаћемо последице опуштања које је било за време празника. Непоштовање мера ће успорити пад бројки, али не толико“, рекао је Кон и додао да смо свакако у ситуацији пред отварање.

Према његовим речима, медицински део је тражио да се кафићи унутра отварају тек после 15. маја, али економски разлози су јаки, тако да је то разлог због ког није хтео да прогнозира данашње одлуке Кризног штаба.

„Вакцинација је најважнија, подижемо баријеру, колективни имунитет ће штитити све нас. Док се то не деси, биће потребне мере, те мере могу бити тако што ће се окупљати они који су вакцинисани или који су прележали корону“, нагласио је епидемиолог.

Навео је да је у Београду близу 44 посто грађана вакцинисано, а око 600.000 је примило обе дозе.

„До сад смо позивали старије да се вакцинишу, сада су на реду млађи. Зато ће почети и познате личности да се вакцинишу и да позивају своје пратиоце, што је веома битно“, каже Кон и додаје да је значајна вакцинација у Тржним центрима.

Нагласио је да је до сада дато три милиона и 600.000 вакцина, и да никоме није остала трајна последица после вакцине.

Студија је открила да места с топлијим температурама и с више сати сунчеве светлости, попут земаља близу екватора, бележе нижу стопу случајева ковида 19 од стопе у земљама које су удаљеније од екватора, пише Лајв сајенс.

Кон је прокоментарисао да је тежа могућност да вирус нестане током лета. „Ми глобално имамо и даље вирус у успону, само се локализује. Вирус и даље опстаје. Морамо да схватимо да немамо излаза из ове ситуације осим масовне имунизације“, каже Кон.

Говорећи о индијском соју вируса, рекао је да не очекује велику опасност од тог соја. Специфична превентивна мера је вакцинација, овим вакцинама обезбеђује се заштита и од овог соја, можда мало мања али штити, навео је епидемиолог.

„Касније ће бити потребне ревакцинација, за Синофарм то се наслућује, али и остали произвођачи кажу да ће бити потребне ревакцинације“, рекао је Кон.

Епидемиолог је рекао да цео свет размишља о путовањима, па и Србија о томе размишља. „Морамо на широј основи да разговарамо о томе. Сигурно ће бити отварања, али морамо да будемо опрезни, јер чим се опустимо то се види“, закључио је Кон.

ТопПрес/  Извор: Танјуг, РТС, РТВ

KOMENTARI