Кризни штаб одлучио: Затварају се сви угоститељски објекти и радње од 12 часова у суботу до шест сати ујутро у понедељак, средње школе прелазе на онлајн наставу

Кризни штаб одлучио: Затварају се сви угоститељски објекти и радње од 12 часова у суботу до шест сати ујутро у понедељак, средње школе прелазе на онлајн наставу

Кризни штаб одлучио је данас да се затворе сви угоститељски објекти и радње од 12 часова у суботу до шест сати ујутро у понедељак, пренео је данас епидемиолог Предраг Кон.

Он је, након седнице кризног штаба, нагласио да на скијалиштима на планинама током викенда неће радити практично ништа, то јест ни кафићи ни продавнице.

„Што се тиче осталог дела Србије у суботу ће све радити до 12 часова, због задушница, а после 12 часова до понедељка у 6 часова радиће само продавнице хране, апотеке и бензинске пумпе“, објаснио је Кон.

Одлучено је, пренео је он, да ђаци Средњих школа од понедељка прелазе на онлајн наставу. Казао је да ће следећа седница Кризног штаба бити одржана у уторак.

На питање шта је са биоскопима, позориштима, спортским утакмицама, али и са пијацама, козметичким салонима, …, Кон је казао да ће позоришта моћи да раде до 21 сат, спортски догађаји који су заказани моћи ће без публике да се одрже.

Пијаце, казао је, спадају у област прехране и оне ће моћи да раде. Кон је казао да ће детаљи усвојених мера бити саопштени.

У понедељак, додао је, све ће поново радити уобичајено, до уторка када Кризни штаб буде сагледао нове бројке и договорио шта даље.

Изразио је уверење да ће ове мере дати ефекат, али да неће бити довољне.

„Другог начина који је прихватљив за цео Кризни штаб нема. Ово је медицински део прихватио као црвену линију. Наставићемо даље да се боримо да буде што мање контаката и што више утичемо на смањење и могућости заражавања“, нагласио је Кон.

Указао је да постоје мере које су и даље на снази, као што је забрана јавног окупљања, али да се недовољно спроводи контрола.

Недавно појачане контроле, како је додао, полако почињу да дају резултате.

Кон: Вакцинација најважнија превентивна мера

Вакцинација је тренутно најважнија превентивна мера, нагласио је данас епидемиолог Предраг Кон.

Кон је, након седнице кризног штаба, упитан да ли погоршање епидемиолошке ситуације може да утиче на ток вакцинације, казао да нема разлога да се она не настави.

„Вакцинација ће се наставити својим током. Тренутно то је најважнија превентивна мера, далеко значајнија од сваког затаврања“, подвукао је он.

Кон је указао да да улазимо у следећу фазу вакцинације и да ће све више грађана бити позивано на вакцинацију.

Према његовим речима само је вакцина баријера која може зауставити ширење вируса.

Указао је да је имунитет који се добија вакцином већи о доног који се ствара код лица која су прележала болест, подсећајући да асимптоматски оболели немају крајњи имунитет.

Због тога се, посебно за ризичне групе, препоручује вакцинација, нагласио је Кон.

Нова седница у уторак

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је имунизација грађана једини пут и излаз из ове ситуације, „јер ако ће се само ићи на затварања, онда се вртимо у круг“, најављујући нову седницу Кризног штаба за уторак.

Кон је рекао да ће позоришта моћи да раде до 21 сат, спортски догађаји без публике, остало неће моћи. Где год су намирнице у питању, то ће радити, рекао је Кон после седнице Кризног штаба.

Протеклих четири дана немамо повећање броја новозаражених, иако је велики број оболелих око 4.000. То је разлог зашто је свака мера која спречава контакне, макар и на кратко, добра, рекао је Кон који за уторак најављује наставак седнице Кризног штаба.

Ово су решења са којим излазим испред Кризног штаба, не медицинског дела, већ Кризног штаба, рекао је он и напоменуо да ће ова два дана донети неки ефекат, али не довољан.

Кон: Шта је било иза врата, остаје тамо, ово је одлука Штаба

На седници Кризног штаба било је размене мишљења, понекад енергичне, али одлука коју преносим је одлука целог Штаба, не само медицинског дела, каже епидемиолог др Предраг Кон.

Упитан да ли, како је политички део штаба образложио због чега неће услишити предлоге медицинског дела, када је и он сам рекао да затварање кафића и ресторана нема алтернативу, Кон је одговорио:

„Нема ту образложења, ово су одлуке. Шта је било иза врата, остављам за тај догађај. Било је размене мишљења, енергичних понекад, а резултат је ово што преносим“.

Он је рекао да ће се разговори наставити у уторак, када ће штаб поново заседати.

„Значајан је позив за вакцинацију, јер дуготрајно затварање тешко да је опција за Србију, али је немогуће нереаговати на овакво повећање вируса. Ово је решење са којим ја излазим испред Кризног штаба. Не медицинског дела, већ целог штаба“, рекао је Кон.

На питање да ли је било неспоразума око ставова, Кон је рекао да како год то неко схвата, као неспоразуме, размену мишљења или конфликте, сви су, цео штаб на истом задатку.

Кон је рекао да је чињеница да последња четири дана нема повећања броја заражених из дана у дан, иако су бројеви на огромној „висини“ од око 4.000.

„То је један од разлога зашто је свака мера која спречава контакте, макар и на кратко, иако није опште довољна и тешко да ће моћи да се брани, али боље него да немамо никакве мере“, рекао је Кон.

Упитан да ли ће поднети оставку или предузети одговорност ако данашње мере не дају резултете, Кон је рекао да он одговорност непрекидно носи, чим је у штабу, у којем ће остати до краја епидемије.

„Сада је важно што пре спречити контакте, а људи треба да схвате да се огромна енергија улаже да се спречи заражавање. Морамо наћи начин да се изборимо са вирусом колико год изгледа тешко“, рекао је Кон.

На питање какви су ефекти вакцинације, Кон је рекао да грађани који су се вакцинисали повећавају баријеру имунитета и да треба да наствимо тако.

„То је једини пут и излаз из ове ситуације, јер ако идемо само на затврања вртећемо се у круг, а овај посао морамо да приведемо крају“, рекао је Кон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, ФоНет

KOMENTARI