Кризни штаб: Угоститељски објекти раде без забрана, дозвољена публика на стадионима

Кризни штаб: Угоститељски објекти раде без забрана, дозвољена публика на стадионима

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић навео је, после седнице Кризног штаба, да је епидемијска ситуација стабилна.

„Видите и сами да већ један дужи временски период имамо једну стагнацију, један ниво броја заражених који је константан. Ситуација у болницама задовољавајућа. Имамо мање од 500 пацијената у болницама који се лече од ковида“, рекао је Гојковић.

Додао је да здравствени систем на лето чека велики посао и да желе што пре да се вратимо нашем свакодневном раду.

Гојковић је навео да ће према препорукама све малопродајне радње моћи да раде без ограничења. Угоститељски објекти на отвореном ће моћи да раде без забрана, а у затвореном до један час иза поноћи, уз поштовање свих противепидемијских мера. Дозвољена је и музика у тим објектима.

Кризни штаб је препоручио да се дозволи присуство публике на стадионима и свим спортским догађајима. Капацитет отворених објеката је до 50 одсто, а у затвореним просторима до 30 одсто.

Омогућено је окупљање у затвореном и отвореном простору до 500 људи.

„Сви који планирају било какву врсту окупљања где је предвиђено више од 500 посетилаца, не могу то да раде без сагласности Кризног штаба“, рекао је Гојковић.

Додао је да су дозвољене прославе матурских свечаности уз услов да у затвореном простору не може бити више од 500 људи.

Раније данас министар просвете Бранко Ружић изјавио је да очекује да на Штаб донесе одлуку да се одрже матурске вечери, у складу са познатом регулативом, као и здравственим препорукма, јер је то најзначајни дан у животима свих малих и великих матураната.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је град Београд припремио неколико захтева које је упутио Кризном штабу у вези са попуштањем мера – да се продужи радно време угоститељским објектима до један сат после поноћи, као и да се дозволе извођење наставе у природи и прославе матура, уз поштовање свих протокола.

Иначе, у Србији су у последња 24 часа регистрована 124 новозаражена корона вирусом, преминуло је осам особа, а од укупно 461 хоспитализованог на респираторима су 24 особе.

Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је, уочи данашње седнице Кризног штаба, да ће надлежни максимално изаћи у сусрет колико могу у попуштању мера, али да је сигурно да се неће ићи у корист сопствене штете.

„Једна од тема биће и стање у здравственом систему, епидемиолози ће рећи своје виђење, на основу бројки, и будите сигурни да ћемо максимално што можемо да изађемо у сусрет – изаћи, али нећемо ићи у корист своје штете, да нам се прерано опуштање, не би вратило као бумеранг у виду већег броја заражених“, рекао је Лончар новинарима на примопредају амбулантних возила за здравствене установе у Србији, као донације САД.

Лончар је указао да су млади озбиљни преносиоци вируса, а нису довољно вакцинисани, док су се старији вакцинисали и придржавају се мера.

„Млади то нису најозбиљније схватили. А, ако попуштамо мере, оне ће ићи у корист младих, који су жељни дружења и излазака, и уколико нису вакцинисани, то је стање које може да доведе да у једном тренутку ситуација више не буде под контролом“, рекао је Лончар.

Он је још једном апеловао на све, а посебно младе, да се вакцинишу, јер су безбедне и помажу, о чему, каже, говори наука и чињенице.

Ситуација под контролом, али корона још није прошла

Лончар је изјавио да је ситуација у здравственом систему под контролом кад је реч о корона вирусу, и да је сада циљ помоћи што више људима с другим обољењима, чије је лечење трпело због ковида, али и упозорио да пандемија још није прошла и замолио све грађане да се не опуштају.

На питање каква је ситуација у здравственом систему, Лончар је рекао да је тренутно под контролом, што значи да нема већих проблема у вези с корона вирусом и да је циљ да сви пацијенти оболели од ковида који захтевају хоспитализацију, а којих је сада нешто више од 400, добију места у болницама која су одређене за то.

„Али, не заборавите да има и других пацијената, којих је много више, а који су чекали до сада да дођу на ред, на дијагностику, да легну у болницу, да им се раде интервенције које нису биле хитне… Сада све капацитете српског здравства реорганизујемо у један систем, и за пацијенте који нису ковид позитивни“, рекао је Лончар.

То је, како је оценио, нови изазов пред здравственим системом, да се помогне што већем броју пацијената, ковид негативних а са другим обољењима, што ће, додаје, трајати.

„Ако ме питате да ли сам сигуран да је корона прошла – нисам сигуран. Немам гаранције и сходно томе пратићемо ситуацију из дана у дан“, рекао је министар.

Лончар је апеловао на све грађане да се не опуштају превише.

„Јасно је да смо се сви ужелели нормалног живота, али још није време за то. Морамо да водимо рачуна, да носимо маске, пре свега, да се вакцинишемо. То је једини начин и излаз, да ставимо пандемију под контролу и да кажемо у неком моменту да смо проблем решили или да смо близу повратку нормалном животу“, рекао је Лончар.

Могуће је да ћемо вакцину примати једном годишње

Тренутно доступна истраживања која се раде у земљама где је вакцинисан највећи број људи указују на то да постоје два могућа модела за примање треће дозе вакцине против вируса корона, рекао је Лончар.

На питање Танјуга како ће се и када примити трећа доза, Лончар објашњава да ће се, у односу на то шта испитивања покажу, трећа доза примити од девет до 12 месеци после друге дозе, или ће се после годину дана поново примити две дозе.

Министар указује на то да велики број земаља, а пре свега произвођачи вакцина, тренутно раде испитивања која се тичу имуног одговора на вакцину, па самим тим и потребе за трећом дозом.

„То нису дефинитивни резултати, за то испитивање потребно је време да би се сагледали и имуни одговор и антитела, те када је прави моменат за следећу дозу. Мислим да идемо ка томе да буде као вакцина за сезонски грип када ће морати минимум једном годишње да се прими“, истакао је Лончар.

Он је поручио да ће победа над пандемијом доћи онда када се вакцинише довољан број људи, те да све зависи од брзине имунизације.

На питање колико је реално очекивати нови талас на јесен, Лончар каже да не треба лицитирати и опустити се током лета јер нас је, како каже, корона научила да је непредвидива.

„Морамо да схватимо да се корона понаша како јој ми дозволимо и колико јој простора остављамо да се шири. Најбитније је то да ако се што више људи вакцинише у што краћем року, ми тада вирусу задајемо ударац да се не преноси и да нема простора да мутира правећи нове сојеве и проблеме“, објаснио је министар.

Упитан да ли и стручњаци у Србији раде истраживања око ефикасности вакцина, Лончар наводи да се и у нашој земљи, сходно капацитетима и могућностима, раде сва испитивања везана за вакцине које су доступне у Србији.

„Постоје катедре на Медицинском факултету, Инситуту за јавно здравље, те неке дуге установе које се тиме баве. Ми као озбиљна држава са врхунским научницима смо улагали у те катедре, људе и институте и сада се доказало да смо били у праву јер ћемо захваљући њима имати српске резултате истраживања“, поручио је он.

Каже да Србија не може да изађе са резултатима пре земаља које су вакцине производиле, али указује на то да ће, невезано за њихове анализе, Србија урадити и своје комплетно истраживање.

„Вероваћемо свим испитивањима која буду утемељена на стручним доказима и чињеницама, али ми радимо и своја истраживања и мислим да је то одговорна политика државе“, истакао је Лончар.

Министар поручује да су српски научници признати широм света, те да учествују у глобалном истраживању у вези са пандемијом, те указао на то да Европа рачуна на анализе урађене у Србији.

„Ова криза је показала како је Србија одреаговала и какве су оцене из света и Европе и наравно да Европа рачуна на наше анализе, али не иде нико наш у Европу или САД већ их радимо овде а онда се то преноси у анализу података“, објашњава Лончар.

Подсетио је на то да је Србија, захваљујући домаћим стручњацима, имала зелени сертификат пре Европске Уније.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТС

KOMENTARI