Милан Кркобабић, фото: printscreen RTS

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић најавио је да је план за наредну годину да се млади доселе у 6.000 напуштених сеоских кућа, али и да се у локалним самоуправама спроведе нова организација управљања у којој ће главне одлуке доносити становници села. Кркобабић је нагласио да је за све сеоске становнике од великог значаја да самостално доносе одлуке и располажу са буџетом намењеним за обнову локалних самоуправа.

„Није довољно да одлучују, него да им и из државне благајне иде одговарајући трансфер пара, како би одредили шта им је потребно од локалних и атарски путева, преко водовода, до канализације“, поручио је Кркобабић.

Истакао је да је, у местима где има јако мало становника, најбоље концепт и бригу око управљања препустити мештанима.

Осврнуо се на значај пројеката од пре неколико година, у којим је изграђено 52 поште у исто толико локалних самоуправа, као и на акцију у којој су мобилне лекарске и стоматолошке екипе обилазиле 11 села, како би становницима села обезбедили потребну здравствену негу.

Кркобабић је оценио да су такве иницијативе биле делотворне и значајне за локалне становнике и најавио да ће ресорно министарство наставити такав тренд у 2022 и поновити те пројекте.

Када је у питању пројекат Додела бесповратних средстава за куповину кућа са окућницом, министар је навео да је током 2021. године 651 породица добила „кров над главом“, од чега су 132 породице прешла да живе на село из градских средина.

Осталих 519 породица, према речима Кркобабића, су људи који су остали да живе у свом завичају и осамосталили се недалеко од домова у којима су рођени.

Министар је најавио да ће се додела кућа наставити и наредних година, како би се населило што већи број људи у 150.000 празних кућа, колико их има широм Србије.

„Наредне године план је да имамо 6.000 насељених кућа, а да за пет година план је да имамо 30.000 породица које ћемо скућити у куће насељима. То би била само једна петина од 150.000 празних кућа колико их имамо у Србији“, навео је Кркобабић, истичући да просек година људи који насељавају напуштене куће око 30.

Министра је навео и да је за реализацију петогодишњег плана потребно око 50 милиона евра, те истакао да је, иако се ради о великом износу, у интересу је Србије да се унапреди живот у сеоским срединама и да се млади мотивишу да остану у својој земљи.

ТопПрес/ Извор: Танјуг