Уговорима који су у данас потписани у Палати Србија, додељена су бесповратна средства за куповину 200 сеоских кућа, чиме нови дом на селу добија још 330 људи са 120 деце.

У саопштењу се наводи да ће тако према актуелном програму Владе Србије 130 брачних и ванбрачних парова, 24 млада пољопривредника и 46 самохраних родитеља из читаве Србије бити насељено у 122 села, односно 18 управних округа или 51 јединици локалне самоуправе.

Министар без портфеља, задужен за бригу о селу Милан Кркобабић је истакао да „са људима све почиње, без људи све нестаје, а почиње са њима, са четом од ових 120 малишана, који ће кренути у своје нове домове“.

Он је, током данашњег потписивања још 200 уговора за куповине сеоске куће са окућницом, нагласио да је за Србију ово један од најбитнијих задатака од националног и државног значаја.

„Пред нама је да у наредној деценији, можда и дуже, населимо још 150.000 празних сеоских кућа, а интересовање је огромно, јер 13 до 15 захтева стиже дневно, док је на годишњем нивоу то је око 5.000, истакао је министар и додао да „за то постоји политичка воља, потврђена од председника Александра Вучића“.

Он је рекао да иза тога стоји и знање у облику сарадње са Српском академијом наука и уметности.

„Ту су и неопходна значајна средства која издваја и издвајаће Влада Републике Србије, а на нашем министарству је да тај посао практично одрадимо, јер ово је мисија која ће трајати док се све сеоске куће не попуне“, поручио је Кркобабић.

Министар је данас потписао тројне уговоре са градоначелницима и председницима општина, на чијим се територијама налазе куће, као и са добитницима бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

Једна од њих, Гордана Рајц, која ће са супругом и троје деце живети у селу Чонопља, на северозападу Бачке, нагласила је да ће њена породица коначно имати свој дом.

„Биће то рај за нашу породицу, јер кућа је велика, има и двориште, а планирамо да засадимо воћњак на њиви која је уз кућу, па ћемо се, поред својих послова, бавити и пољопривредом“, изјавила је она.

Пресрећна је и самохрана мајка Маријана Барзовски, која има четворо деце и живеће у Апатину, у селу Пригревица.

„До сада смо били по становима које смо с муком налазили. Трговац сам по струци и сигурна сам да ћу у новој средини брзо наћи неки посао. Деца једва чекају да се уселимо“, изјавила је она, додавши да њихова кућа стаје 1.050.000 динара, има 275 метара квадратних и 4,3 ари плаца.

Председник комисије за доделу ових средстава, агроекономиста Милан Простран, истакао је да овај програм има шири контекст од самог попуњавања празних кућа.

„На овај начин поспешићемо и пољопривредну производњу, класичну и органску производњу, као и сточарство, а основна идеја је да се у руралним крајевима шире породице, иако много парова већ сада одлази на село са потомством“, навео је Простран.

Он је нагласио да је овај програм „прави пример бриге државе који након много година мења смер кретања град-село и тако чини историјске помаке по питању демографије, али и привреде у целини“.

Министарство за бригу о селу саопштило је да овога пута у село прелази 27 подносилаца пријаве.

Додаје се да најмлађи корисник има 18 година и са својом супругом живеће у кући од 74 метара квадратних и три ара плаца општини Варварин у селу Бошњане.

Најјефтинија кућа у овом наврату стаје 539 хиљада динара, налази се у селу Илинци у општини Шид и има 39 метара квадратних.

Кућа које коштају максималних 1,2 милиона динара данас има 52 и налазе се у селима општина Шабац, Ћуприја, Трстеник, Бач, Зрењанин, Кањижа, Кнић, Пожаревац…

Истиче се да је досада средствима из овог програма купљена 1.101 сеоска кућа са окућницом, које се налазе у преко 100 јединица локалних самоуправа свих делова Србије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг