Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је данас да се ради на новом програму помоћи задругама вредном пола милијарде динара и да он стартује од јесени.

Како је саопштено из ресорног министарства, Кркобабић је приликом посете Свилајнцу навео да се у разговору са самим задругарима најбоље може сазнати који су њихови проблеми и потребе и тако новац усмерити на праве пројекте.

„Тек смо почели са радом, млади смо и помоћ министарства нам је веома значила и убрзала процес производње и излазак на тржиште“ изјавио је директор пчеларске задруге Свиламед Драган Милосављевић, једна од задруга које је министар данас посетио.

Он је навео да је ова новооснована задруга лане добила 7,5 милиона динара за набавку опреме и механизације за пчеларство и уложила и својих 5,8 милиона динара.

Осим новоосноване, Кркобабић је посетио и једну стару ратарску задругу. Реч је о задрузи Свилајнац, којој је 2019. године додељено 15 милиона динара за набавку сушаре за житарице.

Ова задруга основана је давне 1897. године, данас има 34 задругара и 12 запослених радника и бави се ратарством и живинарством.

Академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности, подсетио је на значај науке и њену примену у пракси и нагласио да су задруге окосница опстанка и развоја села.

Члан Националног тима за препород села Србије агроекономиста Милан Простран је оценио да задругарство Србије има перспективу и да је и у овом времену тешке глобалне кризе сваки мали произвођач важан, а већина њих, како је истакао, опстаће само уз помоћ задруге.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ ( Мирела Митрић)

One thought on “Кркобабић најавио програм помоћи задругама од пола милијарде”

Comments are closed.