Са пола милијарде још 57 фабрика под отвореним небом добило је нови импулс за раст, развој и унапређење свог пословања, а јединице локалне самоуправе нове замајце привредног развоја, каже министар Милан Кркобабић након потписивања 57 уговора за доделу бесповратних средстава за унапређење пословања задруга из читаве Србије.

Конкретно реч је о новцу који ће добити газдинства у Јужној, Централној, Источној и Западној Србији, као и Војводине и на Косову и Метохији.

Дарко Гавриловић, директор Ж „Зрењанин“ из Зрењанина, каже да су они задовољни и захвални министарству на средствима.

„Имамо сопствену производњу, развијамо кооперацију са другим произвођачима и овај вид подршке значи нам како бисмо своје пословање подигли на један виши ниво, наступили на новим тржиштима и остварили што бољу цену“, изјавио је Гавриловић, чија је задруга добила 13 милиона динара за набавку савремене опреме и механизације у ратарству, док ће задруга сопственим средствима финансирати изградњу складишта, а у плану је и запошљавање нових радника.

Свој потпис на уговоре данас су у Палати Србија, као и претходне четири године, ставили и градоначелници или председници општина, дајући тако подршку јединица локалне самоуправе реализацији овог програма од националног значаја на територијама својих општина.

Тако Небојша Арсић, председник општине Медвеђа каже да је то за њихову општину велики дан, додаје да младу задругу „Реткоцерски мед“ чини 6 младих људи, од којих су 4 жене, да се баве производњом меда и да ће овим новцем, а то је готово 7 милиона динара, успети сигурно да пласирају свој производ и донеће много својој општини.

Општина Медвеђа је, иначе, конкуришући за програме Министарства добила бесповратно и средства за куповину сеоске куће са окућницом и новац за организацију манифестације „Михољски сусрети села“ чиме се, осим на егзистенцију утицало и на побољшање друштвеног живота у селима која се налазе на административној линији са АП Косово и Метохија.

„Сви ови програми доприносе опстанку наших села и ми то препознајемо“, закључио је Арсић.

Подршку задругама југоисточне Србије дао је и народни посланик Милија Милетић који је данас похвалио рад министра Милана Кркобабића и Министарства за бригу о селу које, кроз веома успешне програме, даје значајан допринос опстанку села Србије. Милетић је истакао да је ове године око 20 задруга са југоистока Србије добило средства, од којих 6 из Нишавског округа и да је то значајан економски допринос удруженим произвођачима овог дела Србије.

Комисија на челу са професорком Зорицом Васиљевић је 1. новембра одобрила 57 захтева за бесповратна средства намењена унапређењу пословања 18 старих задруга за које је издвојено до 15 милиона динара по задрузи и 39 нових задруга, којима је додељено до 7,5 милиона динара.

Тако ће наредних месеци своје пословање унапредити 15 ратарских, 21 воћарска, 6 сточарских, 4 повртарске, 4 виноградарске, 4 пчеларске, једна задруга која се бави производњом лековитог биља, а средства су ове године по први пут добиле једна туристичка и једна социјална задруга.

Посебно радује чињеница да су две задруге са крајњег југа Србије, из Бујановца добиле средства, као и две ратарске задруге са Косова и Метохије, једна из села Станишор, а друга из Лапљег села.

Према Уредби Владе Србије за Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга издвојено је ове године 500 милиона динара, што укупно чини готово 2,2 милијарде динара уложених у задругарство у Србији од 2017. године и то захваљујући Програму „500 задруга у 500 села“ који је настао у сарадњи министра Милана Кркобабића и Академијског одбора за село на челу са академиком Драганом Шкорићем.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ